O pictură veche de cel puțin 1.500 de ani, înfățișându-l pe Iisus Hristos, a fost descoperită în Israel. Cum era acesta reprezentat?

Imaginea de azi a lui Iisus Hristos, dintr-un motiv pe care nu o să-l detaliem aici, este adesea cea a unui bărbat cu barbă și a cărei culoare a pielii este albă. Acum, arheologii de la Universitatea din Haifa, Israel, au descoperit o pictură a lui Iisus pe zidurile unei foste biserici bizantine timpurii din deșertul Negev, în sudul Israelului, veche de cel puțin 1.500 de ani, foarte diferită față de imaginea cunoscută astăzi. Din păcate, trecerea timpului nu a cruțat pictura, astăzi nemaiputându-se observa decât câteva linii slabe și indici de culoare.
„Am descoperit acest loc din întâmplare. Este chipul lui Iisus la botez, privindu-ne pe noi. Credem că Acesta își păstra părul scurt și nu avea barbă. Fața lui Hristos din această pictură este o descoperire importantă în sine. Aceasta aparține schemei iconografice a unui Hristos cu păr scurt, care a fost deosebit de răspândită în Egipt și Syro-Palestina. Textele din secolul al XVI-lea includ polemici privind autenticitatea aspectului vizual al lui Hristos, inclusiv coafura lui. Bazându-ne pe iconografie, estimăm că această scenă a fost de asemenea pictată în secolul al VI-lea d.Hr.”, a declarat autorul studiului, Emma Maayan-Fanar de la Universitatea din Haifa, pentru ziarul israelian Haaretz.
Mai mult decât atât se pare că pictura ar putea fi primul botez pre-iconoclastic al scenei lui Hristos care se găsește în Israel. Imaginile lui Iisus din această epocă sunt extrem de rare, deoarece multe facțiuni ale creștinismului, inclusiv Imperiul Bizantin după secolul al VIII-lea, credeau că crearea imaginilor religioase era asemănătoare închinării la idoli.
În 2011, arheologii au descoperit în Egipt ceea ce ei cred că este cea mai veche imagine a lui Hristos, care datează din jurul anului 235 d.Hr. Experții catalani care au descoperit situl din orașul egiptean antic Oxyrhynchus, consideră că pictura îl înfățișează pe Mântuitorul Iisus Hristos în tinerețe. Dr. Padró, profesor emerit la Universitatea din Barcelona, a declarat pentru ziarul La Vanguardia că reprezentarea este cea a „unui tânăr cu păr curat, îmbrăcat într-o tunică scurtă și cu mâna ridicată ca și cum ar da o binecuvântare. Am putea să ne confruntăm cu o imagine foarte timpurie a lui Isus Hristos”.
Arheologii încă lucrează la traducerea inscripțiilor care înconjoară figura de pe peretele criptei dreptunghiulare, în încercarea de a stabili identitatea persoanei din imagini.
sursa:https://www.iflscience.com/editors-blog/exceptionally-early-painting-of-jesus-face-discovered-in-ancient-israeli-church/
sursa: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2616055/Egypt-dig-unearths-early-image-Jesus-mysterious-underground-tomb.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu