Cunoaste lumea

Noutăți

Prima casă bucureşteană cu balcon…

  •  
  •  
  •  

Uliţele bucureştene de la sfârşitul secolului al XVIII-lea înfăţişau trecătorilor diversitatea caselor oraşului, aşezate şi construite fiecare după gustul şi posibilităţile proprietarului.

Începând cu secolulul al XIX-lea însă, din porunca lui Constantin Ipsilanti, se interzice construirea caselor cu streşini mari sau „cicmale”, adică ziduri ridicate deasupra parterului şi ieşite în afara construcţiei, cu ferestele şi învelişul diferit faţă de restul locuinţei.

Prezenţa cicmalelor pricinuia supărare vecinilor, căci adesea le lipsea casele de lumina soarelui şi îi împiedica să se bucure de priveliştea înconjurătoare.

Cu toate acestea, în vara anului 1827, Constantin Bălăceanu, unul dintre marii boieri ai Bucureştilor, înalţă deasupra camerelor de la parterul casei de pe Podul Mogoşoaiei un mic balcon, de unde, la aer curat, voia să privească nestingherit în stânga şi în dreapta uliţei.

Iniţiativa acestuia a atras destul de repede indignarea vecinilor, ce se grăbesc să-l reclame domnitorului că nu respecă obşteştile anaforale ce interzic construirea caselor cu cicmale, streşini sau tarabe.

Grigore Ghica opreşte de îndată lucrările şi cere unui număr de douăzeci de boieri să cerceteze vechile orânduieli cu privire la construirea caselor.

Spre uimirea reclamanților, documentele nu interziceau construirea balcoanelor, ci doar a celorlalte amenajări ieşite în afara locuinţei amintite mai sus.

Astfel, având câştig de cauză, banul Constantin Bălăceanu devine proprietarul primei case bucureştene cu balcon.

După această întâmplare, bucureştenii și-au putut construi balcoane propriilor case, însă fără a neglija câteva aspecte importante, precum construirea acestora la doi stânjeni înălţime de la nivelul uliţei, având jgheaburi la streaşină şi burlane de tablă, ca apa să se scurgă pe caldarâm.

Text: Andreea Mâniceanu (Casa Filipescu Cesianu – Muzeul Vârstelor)
Sursă documentară: „Din Bucureştii de ieri”, George Potra, Volumul II


Imagine: Lucia Cosmescu, „Aspect citadin bucureştean”, Colecţia Artă Plastică Muzeul Municipiului Bucureşti


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii