Prețul războiului: SUA au cheltuit 5.600 de miliarde de dolari pentru războaiele purtate în ultimii 16 ani (PIB-ul de astăzi al României, pe 30 de ani)

Un raport realizat de Institutul Watson pentru Afaceri Internaționale și Publice de la Brown University constată că un contribuabil american mediu a cheltuit 23.386 dolari pe războaiele post 9/11/2001. Până la sfârșitul anului fiscal 2018, cheltuielile globale ale SUA pentru război ar putea ajunge la 5,6 trilioane de dolari. Raportul provine din proiectul „Costurile de război”, prin care grupul internațional de 35 de oameni de știință, activiști în domeniul drepturilor omului, medici și experți care l-au elaborat, dorește să tragă un semnal de alarmă cu privire la direcția în care se îndreaptă lumea.
„Războaiele purtate de americani în Irak, Siria, Afganistan și Pakistan și cheltuielile sporite pentru securitatea națională și departamentele de apărare, de stat și de veterani de la atacurile din 11 septembrie au costat mai mult de 4,3 trilioane de dolari până în anul fiscal 2017. Însă lucrurile nu se opresc aici – până la sfârșitul anului fiscal 2018 costurile de război ar putea ajunge la mai mult de 5.6 trilioane de dolari. Publicul american ar trebui să știe care sunt costurile reale ale acestor implicări. Având în vedere că actuala administrație a anunțat mai mulți ani de război în Afganistan și în alte teatre, această sumă va crește și în viitor. Războaiele au fost în mare parte plătite prin împrumuturi, nu prin impozite noi. Chiar dacă SUA ar înceta să mai cheltuie bani în conflicte armate acum, costurile cumulate ale dobânzilor ar putea ajunge la mai mult de 7,9 trilioane de dolari în următoarele câteva decenii”, a explicat Neta Crawford, co-directorul proiectului și profesor de științe politice la Universitatea din Boston.
În timp ce raportul Costul războiului ia în considerare și cheltuielile de sănătate și de invaliditate pentru veterani, există încă nenumărate alte costuri necontabilizate, dintr-o varietate de surse, cum ar fi banii cheltuiți de guvernele de stat și locale și donațiile în echipament militar pe care SUA le-a făcut în aceste zone de conflict. De asemenea, raportul nu include banii pe care SUA le cheltuiesc pentru activitățile de combatere a terorismului în zeci de țări, operațiunile sale din Cornul Africii, Uganda, Trans-Sahara, Caraibe și America Centrală sau cele prin care vor să își arate supremația tehnologică și militară în fața Rusiei.
sursa: http://bigthink.com/paul-ratner/the-us-spent-56-trillion-on-war-since-911
sursa: http://watson.brown.edu/costsofwar/files/cow/imce/papers/2017/Costs%20of%20U.S.%20Post-9_11%20NC%20Crawford%20FINAL%20.pdf
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Macar puteau sa-i investeasca in colonizarea altor planete si in cercetarea stiintifica! Cand o sa-si dea seama o sa fie prea tarziu!