Praf de supernovă vechi de 20 de milioane de ani, descoperit în zăpada din Antarctica

Descoperirea i-a luat prin surprindere pe cercetători, care au spus că aceasta poate duce la aflarea unor indicii importante despre locul ocupat de planeta noastră în univers.
Aproximativ 500 de kilograme de zăpadă adusă din Antarctica au fost examinate la o bază de cercetare din Munchen.
Zăpada a fost topită şi cernută, materialele din interiorul ei fiind incinerate şi testate cu ajutorul unui echipament foarte sensibil, capabil să detecteze anomalii.
Astfel au descoperit cercetătorii din Munchen că zăpada conţinea praful lăsat în urmă de o supernovă, o explozie stelară puternică, ce produce gaz sau praf bogat în izotopi radioactivi (sau radioizotopi).
Descoperirea a fost detaliată într-un studiu publicat pe 12 august în jurnalul Physical Review Letters.
Praful ar fi căzut pe Pământ undeva în ultimii 20 de milioane de ani, nefiind încă destul de clar dacă Pământul se află încă într-un nor de praf de supernovă sau ceea ce au descoperit cercetătorii sunt rămăşiţe ale unui nor care a trecut de foarte mult timp de planeta noastră.
Zăpada conţine urme de izotop de fier-60 care are mai mulţi neutroni decât izotopul de fier-56 (cel mai întâlnit izotop de fier din univers), ceea ce îl face instabil la degradarea radioactivă. Izotopul de fier-60 este prezent pe Pământ numai în urma exploziilor cosmice sau a folosirii armelor nucleare.
Citeste mai mult: Adevărul
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu