Povestea submarinului nuclear american de un miliard de dolari care… s-a ciocnit de un munte subacvatic. Ce a urmat?

Submarinul nuclear de atac USS San Francisco a fost lansat în anul 1979, fiind cea de-a treia navă americană ce a purtat acest nume. În anul 2005, uriașul submarin se deplasa într-o zonă oceanică situată la sud-est de Guam, când a trecut printr-un incident grav, mai greu de imaginat pentru o navă înzestrată tehnic la standardele cele mai înalte: s-a ciocnit, cu putere, de un munte subacvatic. Nava a ieșit din „confruntare” destul de șifonată. Partea sa din față a suferit distrugeri grave.
USS San Francisco, submarin nuclear din clasa Los Angeles, a costat, la vremea sa, nu mai puțin de un miliard de dolari. Viteza atribuită acestei clase de submarine este de 30-33 de noduri (55-61 km/h). Viteza reală reprezintă o informație clasificată. USS San Francisco se putea scufunda, în mod obișnuit, la adâncimi de 198 de metri. Submarinul, lung de 110 metri, era prevăzut să fie operat de către un echipaj de circa 130 de persoane. Pe parcursul timpului a trecut prin diferite modernizări.
La 8 ianuarie 2005, USS San Francisco se afla la aproximativ 350 de mile sud-est de Guam (cea mai mare insulă din arhipelagul Marianelor, oceanul Pacific), când a intrat în coliziune cu un munte subacvatic. Se îndrepta spre Australia, cu viteza maximă, la o adâncime de 160 de metri. Înfricoșătorul impact a avut loc aproape de insulele Caroline. Din pricina vitezei, submarinul a suferit daune exterioare serioase, la ciocnirea cu forma de relief subacvatică.
Chiar dacă la exterior daunele produse ofereau o priveliște de coșmar, interiorul submarinului n-a avut de suferit atât cât ar fi fost de așteptat. Mai rău a fost vătămat echipajul! Reactorul nuclear care asigura propulsia nu a fost, din fericire, vătămat în niciun fel.
În schimb, au fost afectate sonarul și tancurile de balast, nava devenind instabilă. Submarinul de atac avariat s-a întors cu chiu cu vai în port, asistat fiind de către două remorchere. Dintre cei 137 de oameni aflati la bord în momentul impactului, 98 au fost răniți iar unul și-a pierdut viața, ulterior. Intervievați, unii dintre componenții echipajului au povestit că în clipa ciocnirii submarinului de formațiunea subacvatică oamenii au fost aruncați, care încotro, prin coridoarele și camerele navei.
Remarcabil este că, deși a realizat acest lucru cu dificultate și întârziere, nava a reușit să se ridice la suprafață. Echipajul a cerut ajutor prin radio, dar s-a constatat că prin preajmă nu era nicio altă navă. Se aflau la sute de mile de port. Cei teferi încercau să-i trateze pe răniți iar o parte se străduia să pună submarinul în funcțiune, pentru a se putea întoarce acasă.
Submarinul nu se mai putea deplasa decât cu o viteză de circa 16 km/h, din cei aproximativ 60 km/h pe care îi putea atinge anterior. Autoritățile au găsit că vinovat pentru dezastru a fost comandantul navei, fiind pus sub acuzare pentru deciziile și comenzile eronate. În general, sonarul poate identifica toate obstacolele subacvatice, dar semnalul său poate fi detectat de către navele altor state, ceea ce ar putea duce la compromiterea misiunilor.
În cele din urmă, submarinul USS San Francisco a fost reparat. Botul său, total distrus în urma impactului, a fost înlocuit cu un altul, preluat de la submarinul USS Honolulu (scos din uz în 2007), operațiune care a costat 134.000.000 de dolari. Având în vedere viteza din momentul coliziunii și tipul obstacolului, povestea ar fi putut să se sfârșească mult mai cumplit, într-un mod amintind de Titanic, și numai rezistența lui USS San Francisco a fost salvatoare în acest caz unic în istoria navelor submersibile!
Sursa: www.warhistoryonline.com
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu