Cunoaste lumea

Noutăți

Povestea spălatului pe mâini… Cine e „părintele” acestei practici și de ce oamenii s-au lăsat cu greu convinși! (Video)

  •  
  •  
  •  

Spalatul pe maini cu apa si sapun a fost considerat de mult timp o masura de igiena personala, dar a tinut mai mult de obiceiurile culturale si religioase.

Legatura dintre spalatul pe maini si raspandirea bolilor infectioase a fost stabilita destul de tarziu, abia in 1846, conform GlobalHandWashing.org. „Parintele” igienei este considerat medicul maghiar Ignaz Semmelweis, care lucra la Spitalul General din Viena.

Astfel, in 1846, el a constatat ca femeile care nasteau intr-o institutie medicala, asistate de studentii la medicina din respectivul spital, aveau mai multe riscuri de deces comparativ cu femeile care aduceau copiii pe lume intr-o alta sectie a spitalului, ce era administrata de moase.

Doctorul maghiar a facut astfel mai multe cercetari si a observat ca studentii si medicii mergeau adesea in maternitate dupa ce efectuau o autopsie. El a tras astfel concluzia ca „particulele cadavrice” rezultate din acele autopsii erau aduse in maternitate. Pe de alta parte, moasele nu efectuau autopsii si nu erau expuse, motiv pentru care sansele de deces ale mamicilor erau mult mai mici.

Din acel moment, Semmelweis a hotarat ca toti doctorii din Spitalul General din Viena sa se spele pe maini si sa isi dezinfecteze mainile cu o solutie cu clor. Imediat, rata de deces a scazut considerabil.

Citește mai mult: Ziare.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii