Cunoaste lumea

Noutăți

Podul Mostar

  •  
  •  
  •  

Podul de piatră cu un singur arc este considerat o piesă exemplară a arhitecturii islamice balcanice și a fost comandat de Suleiman Magnificul în 1557.

A fost proiectat de Mimar Hayruddin, un student și ucenic al arhitectului Mimar Sinan, care a construit multe dintre clădirile cheie ale sultanului în Istanbul și în jurul imperiului.

Podul Mostar este un pod otoman reconstruit din secolul al XVI-lea din orașul Mostar din Bosnia și Herțegovina.

Traversează râul Neretva și leagă cele două părți ale orașului, care poartă numele paznicilor podului (mostari) care păzeau Stari Most în epoca otomană.

Pe măsură ce importanța economică și administrativă a orașului Mostar a crescut odată cu prezența tot mai mare a stăpânirii otomane, podul suspendat precar din lemn de peste defileul Neretvei a necesitat înlocuire.

Vechiul pod de pe râu „… era făcut din lemn și atârnat pe lanțuri”, a scris geograful otoman Katip Çelebi.

În 1566, Mimar Hayruddin a proiectat podul de înlocuire, despre care se spunea că a costat 300.000 de Drams (monede de argint).

Proiectul de construcție de doi ani a fost supravegheat de Karagoz Mehmet Bey, ginerele sultanului Suleiman și patronul celui mai important complex de moschei din Mostar, Moscheea Hadzi Mehmed Karadzozbeg.

Construcția a început în 1557 și a durat nouă ani: conform inscripției podul a fost finalizat în anul 974 AH, corespunzătoare perioadei cuprinse între 19 iulie 1566  și 7 iulie 1567.

Se știu puține despre construcția podului, despre care se crede că ar fi fost făcut din mojar făcut cu albușuri de ou și tot ce s-a păstrat în scris sunt amintiri și legende și numele constructorului, Mimar Hayruddin.

Însărcinat sub pedeapsă de moarte să construiască un pod de asemenea dimensiuni fără precedent, Hayruddin s-a pregătit pentru propria sa înmormântare în ziua în care schela a fost în sfârșit scoasă din structura finalizată. La finalizarea sa, a fost cel mai larg arc realizat de om din lume.

Exploratorul otoman din secolul al XVII-lea, Evliya Çelebi, a scris că podul „este ca un arc de curcubeu care se înalță până la cer, extinzându-se de la o stâncă la alta… Eu, un sclav sărac și mizerabil al lui Allah, am trecut prin 16 țări, dar Nu am văzut niciodată un pod atât de înalt, care este aruncat din stâncă în stâncă atât de sus ca cerul.”

În octombrie 1998, UNESCO a înființat un comitet internațional de experți pentru a supraveghea lucrările de proiectare și reconstrucție.

S-a decis construirea unui pod cât mai asemănător cu originalul, folosind aceeași tehnologie și materiale.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii