Poarta de Aur sau Poarta milei

Poarta de Aur sau Poarta milei este singura poartă de est a Templului și una dintre cele două Porți ale orașului vechi al Ierusalimului care obișnuiau să ofere acces în oraș dinspre est. Poarta a fost sigilată încă din epoca medievală.
Interiorul său poate fi accesat de pe Muntele Templului. A fost recent transformată într-o moschee. În tradiția iudaică, Mesia va intra în Ierusalim prin această poartă. Creștinii și musulmanii cred în general că aceasta a fost poarta prin care Isus a intrat în Ierusalim.
Încă din primele timpuri ale stăpânirii musulmane asupra regiunii sfinte Bayt al-Maqdis, unii musulmani, au legat zidul estic al enclavei de Ultima Zi.
Potrivit lui Ibn Kathir, acest zid nu este zidul menționat în versetul Coran „deci va fi ridicat un zid între ei, cu o poartă înăuntru” dar a fost menționat de unii comentatori ca exemplu pentru clarificarea sensului versului.
Din acel moment, acest exemplu probabil i-a încurajat pe musulmani să-și îngroape morții imediat în afara zidului estic al enclavei al-Aqsa.
În orice caz, dacă numele „al-Rahmah” (Milostivirea) există cu adevărat încă de la construirea porții, aceasta sugerează că poarta face parte dintr-un concept de ansamblu bazat pe ideea legată de loc, în special de Stâncă.
Apoi se poate susține că Bab al-Rahmah simbolizează o poartă în paradis sau o intrare în Mercy (Ratrout, 2004, p. 293). Oricare ar fi fost motivul construcției lui Bab al-Rahmah, acesta a fost construit în perioada islamică timpurie și este cea mai importantă poartă a enclavei.
Conform tradiției iudaice, Shekhinah (Prezența Divină) obișnuia să apară prin Poarta de Est și va apărea din nou când Unsul (Mesia) va veni (Ezechiel 44:1–3) și o nouă poartă o va înlocui pe cea actuală.
Acesta ar putea fi motivul pentru care evreii obișnuiau să se roage în epoca medievală pentru milă la fosta poartă din această locație, un alt motiv posibil fiind că în perioada cruciaților, când acest obicei a fost documentat pentru prima dată, nu li s-a permis să intre în orașul în care Zidul de Vest este situat. De aici și numele „Poarta milei”.
În textele apocrife creștine, poarta a fost scena întâlnirii dintre părinții Mariei, astfel încât poarta a devenit simbolul Imaculatei Zămisli a Mariei și Ioachim și Ana – Întâlnirea la Poarta de Aur a devenit un subiect standard înfățișând Viața Fecioarei.
Se mai spune că Iisus, călare pe un măgar, a trecut prin această poartă în Duminica Floriilor, în împlinirea profeției evreiești cu privire la Mesia și Muntele Măslinilor și a ajuns imediat la Muntele Templului.
Evanghelia după Ioan sugerează alternativ că fariseii urmăreau sosirea sa, posibil de pe Muntele Templului. Unii o echivalează cu Poarta Frumoasă menționată în Fapte 3.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu