Plasticul – noul cal troian

Un nou studiu a constatat că acumularea de plastic în alimente poate fi subestimată. Există, de asemenea, îngrijorarea că aceste microplastice vor transporta bacterii potențial dăunătoare, cum ar fi E. coli, care se găsesc în mod obișnuit în apele de coastă, în lanțul trofic.
Până în prezent, studiile pentru a testa impactul microplasticelor asupra vieții marine au folosit de obicei microplastice curate și virgine. Cu toate acestea, acest lucru nu este reprezentativ pentru ceea ce se întâmplă cu microplasticele din mediul marin.
Microbii colonizează cu ușurință microplasticele care intră în ocean. În acest studiu, publicat în Science of the Total Environment, oamenii de știință au comparat ratele de absorbție a microplasticelor curate versus microplastice cu o acoperire cu biofilm E.coli.
Rezultatele au fost îngrijorătoare – stridiile conțineau de 10 ori mai multe microplastice atunci când sunt expuse la margele acoperite cu biofilm. Se presupune că acești MP acoperiți par să semene mai mult cu alimente pentru stridii, explicând ingestia lor preferențială în locul microplasticelor curate.
Oamenii de știință spun că implicațiile pentru lanțul alimentar sunt îngrijorătoare. Ingerarea microplasticelor nu este numai rea pentru stridii, ci afectează și sănătatea umană. Plasticul nu se descompune la animalul marin și se consumă atunci când îl mâncăm.
Profesorul Steve Fletcher, director al inițiativei Revolution Plastics din cadrul Universității, a declarat:
„Descoperirile din această cercetare ne oferă o perspectivă suplimentară asupra potențialului rău pe care îl au microplasticele asupra lanțului alimentar.
Aceasta demonstrează modul în care am putea subestima în mare măsură efectul pe care îl au microplasticele în prezent. Este clar că este nevoie urgent de studii suplimentare.”
Material furnizat de Universitatea din Portsmouth
Foto International Plastic Bag Free Day 2021
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu