Planul pentru evitarea ciocnirii cu un asteroid. Cum va ajuta România la salvarea planetei!

O companie românească a fost cooptată într-un proiect ambiţios care va salva planeta, în cazul unei iminente ciocniri cu un asteroid. Lovirea Pământului de către un asemenea corp ceresc de mari dimensiuni este puţin probabilă, dar nu imposibilă, iar omenirea nu este pregătită pentru aşa ceva.
Tocmai de aceea, echipe ale agenţiilor spaţiale europene şi americane vor să încerce să devieze, în premieră, traiectoria unui asteroid. Planul este pus la punct, iar misiunea ar urma să fie demarată chiar de anul viitor.
Misiunea va fi executată de două aeronave spaţiale: cea americană denumită Double asteroid redirection test şi cea europeană numită Asteroid Impact MIssion.
Pentru a testa planul pus la cale, cercetătorii au ales sistemul binar de asteroizi Didymos format din doi asteroizi, unul foarte mare şi încă unul mai mic denumit Didymoon, care orbitează în jurul celui mare.
Naveta europeană AIM va fi lansată în octombrie 2020 pentru a ajunge mai apoi la asteroidul Dydymos în mai 2022. Cu ajutorul unor sisteme performanţe de captare a imaginii, modulul spaţial va scana efectiv tot asteroidul mai mic pentru a obţine cât mai multe informaţii despre suprafaţă şi structura acestuia.
Ulterior, AIM va lansa pe suprafaţa asteroidului un dispozitiv dotat cu radar de înaltă frecvenţă pentru a analiza straturile de sub suprafaţa corpului ceresc, până la mare adâncime, astfel încât cercetătorii să pregătească apoi impactul.
Odată finalizate toate aceste măsurători, AIM se va îndepărta până la aproximativ 100 de kilometri distanţă lăsând loc de acţiune navetei americane DART pregătită pentru impact.
Citește mai mult: Stirile PRO TV
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu