Planeta nou descoperită ar putea avea nori de apă

Oamenii de știință au descoperit o exoplanetă situată la 90 de ani lumină de Pământ cu o atmosferă interesantă – una care ar putea conține nori de apă. Exoplanetele sunt planete situate în afara sistemului nostru solar.
Această exoplanetă, numită TOI-1231 b, completează o orbită completă în jurul stelei sale la fiecare 24 de zile de pe Pământ.
Orbitează în jurul unei stele pitice roșii sau de tip M, cunoscută sub numele de NLTT 24399, care este mai mică și mai slabă decât stelele precum soarele nostru.
Descoperirea planetei a fost detaliată într-un nou studiu care va fi publicat într-un număr viitor al revistei Astronomical Journal.
„Chiar dacă TOI 1231 b este de opt ori mai aproape de steaua sa decât Pământul de Soare, temperatura sa este similară cu cea a Pământului, datorită stelei sale gazde mai răcoroase și mai puțin strălucitoare”, a declarat coautorul studiului, Diana Dragomir, profesor asistent în departamentul de fizică și astronomie al Universității din New Mexico, într-un comunicat menționat de CNN.
„Cu toate acestea, planeta în sine este de fapt mai mare decât pământul și puțin mai mică decât Neptun – am putea să o numim sub-Neptun”.
Cercetătorii au descoperit planeta folosind date de la Transiting Exoplanet Survey Satellite, sau TESS. Satelitul de vânătoare de planete, lansat în 2018, observă diferite zone ale cerului timp de 28 de zile la rând.
Până în prezent, TESS a ajutat oamenii de știință să găsească exoplanete mari și mici care orbitează stele precum soarele nostru, precum și stelele pitice M mai mici. Aceste stele minuscule sunt frecvente în galaxia Calea Lactee.
Când o planetă traversează fața stelei sale în timpul orbitei, aceasta blochează o anumită cantitate de lumină. Aceasta se numește tranzit și este un mod în care astronomii caută exoplanete folosind misiuni precum TESS.
Având în vedere că stelele pitice M sunt mai mici, cantitatea de lumină blocată de o planetă care le orbitează este mai mare, ceea ce face tranzitul mai detectabil.
Oamenii de știință caută cel puțin două tranzite înainte de a stabili dacă au găsit un candidat la exoplanetă. Observații ulterioare au fost făcute folosind Spectrograful Planet Finder de pe telescopul Magellan Clay de la Observatorul Las Campanas din Chile.
Foto Universitatea din New Mexico
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu