Piramida lui Cestius (Foto)

Piramida a fost construită pentru Gaius Cestius Epulo, fiul lui Lucius, din tribul Pobilia.
Inscripția de pe acesta menționează că Cestius a fost un pretor, o tribună a plebei și un septemvir al Epulones. Mormântul a fost finalizat în 330 de zile și a fost unul dintre cele două morminte în formă de piramidă din orașul Roma.
Forma ascuțită a piramidei amintește puternic de piramidele din Nubia, în special de regatul Meroë, care fusese atacat de Roma în 23 î.Hr.
Asemănarea sugerează că Cestius a slujit în acea campanie și probabil că intenționa ca piramida să servească drept comemorarea lui.
Piramida sa nu a fost singura din Roma; una mai mare – „piramida lui Romulus” – de formă similară, dar de origini necunoscute, se afla între Vatican și Mausoleul lui Hadrian, dar a fost demontată în secolul al XVI-lea de Papa Alexandru al VI-lea, iar marmura a fost folosită pentru treptele bazilicii Sf. Petru.
În timpul construcției Zidurilor Aureliene între 271 și 275, piramida a fost încorporată în ziduri pentru a forma un bastion triunghiular.
A fost una dintre numeroasele structuri din oraș care trebuiau refolosite pentru a face parte din zidurile noi, probabil pentru a reduce costurile și pentru a permite construirea structurii mai rapid.
Încă face parte dintr-o porțiune bine conservată a zidurilor, la mică distanță de Porta San Paolo.
Originile piramidei au fost uitate în Evul Mediu. Locuitorii Romei au ajuns să creadă că era mormântul lui Remus (Meta Remi) și că omologul său de lângă Vatican era mormântul lui Romulus, o credință înregistrată de Petrarh.
Adevărata sa proveniență a fost clarificată de săpăturile Papei Alexandru al VII-lea din anii 1660, care au curățat vegetația care acoperise piramida, au descoperit inscripțiile de pe fețele sale, a fost tunelată în camera funerară a mormântului și au găsit bazele a două statui de bronz care stătuseră alături de piramidă.
În 2001, intrarea și interiorul piramidei au fost restaurate. În 2011, s-au anunțat lucrări suplimentare pentru curățarea și refacerea placării de marmură grav deteriorată a piramidei, prin care scurgerile de apă au pus în pericol frescele din interior.
Restaurarea a fost sponsorizată de omul de afaceri japonez Yuzo Yagi, a cărui donație de 1 milion de euro a dus la o cerere de oferte pentru realizarea lucrărilor emise de Soprintendenza Speciale per i Beni Archeologici di Roma ai cărei oficiali au elaborat proiectul și au supravegheat o astfel de intervenție împreună cu Ministerul Patrimoniului Cultural din Italia.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu