Cunoaste lumea

Noutăți

Pietre, ouă de dinozaur sau resturi extraterestre?

  •  
  •  
  •  

Vino în România și descoperă adevărul! Aceste formațiuni de piatră, incredibile, te pot păcăli și pot face subiectul unei povești miraculoase!!!

Sunt oare ultimele ouă de dinozaur pierdute în lume sau resturi extraterestre? Nici una, nici alta. Aceste pietre sunt doar o masă compactă de materie formată de precipitarea cimentului mineral în spațiile dintre particule.

Ele pot fi găsite în roci sedimentare sau sol … și credeți-mă … sunt o priveliște minunată atunci când le întâlniți.

Oamenii le țin în fața caselor în unele sate românești. Uneori le numesc „pietrele vii”. Sunt făcătoare de minuni, alungă spiritele rele și au și rol tămăduitor, spun sătenii!

Există, de asemenea și o rezervație naturală dedicată acestor pietre, un muzeu în județul Vâlcea (Muzeul Trovanților), un mare cadou de la mama natură.

Ele se regăsesc și în zona munţilor Buzăului, cunoscute sub denumirea de „Babele de la Ulmet”, însă Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor din comuna Costeşti, jud. Vâlcea, este singura rezervație de acest gen din Europa și regăsim aici formațiuni geologice, rezultatul cimentării produse cu milioane de ani în urmă.

Trovanţii din Costeşti au ieşit la suprafaţă, probabil, în urma unui cutremur sau a unei alunecări de teren. Aceştia se rostogolesc de fapt din acel perete nisipos de pe marginea drumului.”, declara cercetătorul vâlcean Gheorghe Ploaie.

Termenul de “trovant” este specific literaturii geologice româneşti și a fost folosit prima dată de naturalistul Gh. Munteanu Murgoci într-o lucrare despre Terţiarul în Oltenia.

Gh. Munteanu Murgoci, împreună cu Nicolae Iorga și Vasile Pârvan și-a înscris numele printre fondatorii Institutului de Studii Sud-Est Europene din București. A fost membru corespondent al Academiei Române.

În dicţionarul Explicativ al Limbii Române, un trovant este o “porţiune elipsoidală din cuprinsul unui strat de nisip sau al unei gresii friabile, cimentată de apele calcaroase”. 

Am făcut aceste fotografii în Transilvania, România!

Mădălina Corina Diaconu

 

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii