”Pictorii” de trupuri din Valea Omo – o inestimabilă moștenire culturală

În Etiopia, triburile nomade care traiesc în Valea Omo îsi transforma corpurile în adevarate tablouri vii, încarcate de culori fascinant îngemanate în înlantuiri artistice de motive vegetale si geometrice, în fata carora numeroase asa-zise picturi moderne palesc fara drept de apel.
„Africa neagra” a secolului 21 este o lume care face eforturi imense pentru a-si pastra identitatea amenintata de tavalugul civilizatiei de tip occidental.
Bastinasii din Valea Omo, la fel ca alte sute de populatii (triburi, etnii sau cum vreti sa le numiti), au o valoare demna de atentie pentru potentatii vremii, indiferent de culoarea pielii acestora din urma, doar atât timp cât se poate profita de pe urma lor.
Masacre barbare, exod, foamete, boli, dezradacinare – iata câteva repere ale dezechilibrelor sociale similare cu haosul, carora le cad prada zeci si sute de mii de africani, dintre cei foarte saraci, needucati, deseori impulsivi, dar cu suflete curate înca.
Traditiile ancestrale ale celor din Valea Omo au fost mult pervertite si convertite în compromisuri pentru supravietuirea comunitatii…
Un amanunt insolit pentru noi ar fi acela ca ei traiesc goi-goluti, dar corpurile lor sunt fascinante, datorita podoabelor specifice – nu cumparate de prin mall-uri ori talciocuri, ci confectionate cu o maiestrie geniala din ceea ce le ofera natura.
De asemenea, o inestimabila mostenire culturala o constituie pictarea trupurilor în detalii imagistice preluate din mediul lor de trai si redate în culori si forme frecvent stilizate, cu priceperea uluitoare a unui maestru al artelor plastice…
Citește mai mult: Magazin
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu