Cunoaste lumea

Noutăți

Piatra Sayhuite: O hartă complexă sculptată sau un șablon folosit pentru sistemele de irigații ale Imperiului Incaș?

  •  
  •  
  •  

La aproximativ 47 de kilometri est de orașul Abancay, în sudul statului Peru, se află situl arheologic Sayhuite sau Saywite, descris de istorici ca fiind un fost centru religios al imperiului Incaș. Acesta a fost cel mai mare imperiu din America precolumbiană, reușind să cucerească o mare parte din actualele teritorii ale  statelor  Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina și Chile. În 1533, Atahualpa, ultimul împărat incaș a fost ucis din ordinul conchistadorului Francisco Pizarro, evenimentul marcând astfel începutul dominației spaniole și sfârșitul imperiului Inca.

Astăzi, principalul obiectiv turistic din cadrul sitului Sayhuite este un bloc de granit de mari dimensiuni sculptat asemenea unei hărți  tridimensionale complexe. Piatra Sayhuite are o lungime de patru metri şi doi metri lăţime. Are sculptate peste două sute de modele geometrice şi forme zoomorfice, majoritatea reprezentând feline, reptile sau broaşte, toate așezate într-un model topografic hidraulic extrem de complicat, completat de tuneluri, serpentine, râuri şi terase. Imensul bloc de piatră se găsește astăzi în vârful dealului Conchaca, însă geologii susțin că aceasta a fost transportată acolo,  acest tip de rocă nefiind specific zonei.

piatra6 piatra5 piatra4 piatra3 piatra2 piatra1
Mulți cercetători cred că Piatra Sayhuite  este un model la scară redusă a imperiului Inca, iar diversele regiuni ale sale sunt reprezentate de figuri  de animale și alte motive tradiționale specifice. De exemplu, junglele sunt reprezentate de animale terestre, cum ar fi maimuțe, iguane sau jaguari, în timp ce zonele de coastă sunt reprezentate de pești, pelicani, crabi, creveți sau caracatițe. Totuși aceasta este doar o presupunere, dovezi clare cu privire la scopul acestei hărți nu au fost încă descoperite.

Dr. Andrews Arlan are o ipoteză diferită față de colegii săi. Cercetătorul este de părere că sculptura nu este o hartă, ci mai degrabă un șablon pe care „inginerii” acelor timpuri îl utilizau pentru a dezvolta și testa noi modalități de a iriga terenurile agricole. Urmăriți acest videoclip  în care Dr. Andrews Aarlan testează piatra turnând apă printre liniile sculptate:

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: amusingplanet.com/

sursa: raisingmiro.com/


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Piatra Sayhuite: O hartă complexă sculptată sau un șablon folosit pentru sistemele de irigații ale Imperiului Incaș?

  1. PAREREA MEA ESTE CA MAI REPEDE REPREZINTA HARTA IMPERIULUI DE CIT O HARTA CU IRIGATII, SAU NICI UNA NICI ALTA.CRED CA RAMINE TOTUS O ENIGMA.

  2. Si una si alta.Apa cu bixoid de carbon dizova calcarul.Exista un izvor care pietrifica orice lucru(ar fi putut dizolva gresiile).La unele constructii din America de Sud pe linga perfectiunea prelucrarii pietrei a fost observata prezenta unor resturi vegetale ceea ce a condus la ipoteza descoperiri unui catalizator care putea accelera dizolvarea pietrei sau chiar inmuierea unor roci mai dure facindu-le usor de prelucrat doar prin simpla aplicare a apei sau cu unelte simple din piatra sau lemn.In acest sens cine poate spune ca blocurile masive nu au fost transportate ci,,turnate”din bucati mai mici.In acest sens ar putea fi o harta 3D de reconfigurare a zonei cu ajutorul apei(mareata dar nerealizabila!).Eh!Spaniolii au fost interesati de aur si sclavi ,nu de idei ingineresti simple!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii