Cunoaste lumea

Noutăți

Peștera Theopetra conține un zid clădit acum 23.000 de ani – cea mai veche construcție din Grecia. Respectivul zid este una dintre cele mai vechi construcții din lume!

  •  
  •  
  •  

În Tesalia (regiune situată în centrul Greciei), la Meteora, se află peștera Theopetra. Acolo s-au efectuat o serie de descoperiri importante pentru cunoașterea preistoriei europene. Cauza numărului mare de descoperiri este lunga și neîntrerupta locuire a acestei peșteri de către hominizi și de către strămoșii apropiați ai omului modern. Cele mai vechi urme ale prezenței umane descoperite la Theopetra datează de acum 130.000 de ani.

Peștera a fost locuită, fără întrerupere, din Paleoliticul Mijlociu și până în Neolitic, arată arheologii. Theopetra se află pe versantul unui deal de calcar, la aproximativ 100 de metri deasupra unei văi. Acest deal s-a format în urmă cu cel puțin 65 de milioane de ani. Cavitatea subterană naturală are o suprafață de 500 metri pătrați și dispune de o intrare largă, ce permite luminii să pătrundă în interior.

Theopetra este prima peșteră din Tesalia în care s-au efectuat excavații, de către arheologi, precum și singura peșteră din întreaga Grecie în care s-au descoperit artefacte și fosile ce atestă o locuire neîntreruptă, începând din Paleolicul Mijlociu și până târziu, la sfârștiul Neoliticului.

excavatii

deal, Theopetra

Prin efectuarea unor analize micromorfologice ale mostrelor de sedimente recoltate din fiecare strat arheologic, s-a constatat că de-a lungul zecilor de mii de ani de locuire neîntreruptă a formațiunii carstice climatul local a trecut prin câteva modificări substanțiale. Alternanța perioadelor de climă blândă cu intervalele în care clima a fost rece a determinat și modificări (fluctuații) populației umane din peșteră.

omul-preistoric-1-588x264 (1)

În perioadele caracterizate de o răcire severă a climei, adăposturile naturale de pe cuprinsul Europei, cum este și peștera Theopetra, deveneau suprapopulate. Pentru a nu pieri din cauza temperaturilor extrem de scăzute, oamenii preistorici au fost constrânși să-și pună mintea la lucru, realizând primele construcții spre îmbunătățirea adăposturilor naturale (înainte de a fi construite primele adăposturi artificiale).

La intrarea în peștera Theopetra au fost descoperite, în urmă cu 8 ani, rămășițele unui zid extrem de vechi. Prin utilizarea unei tehnici moderne de datare, și anume luminescența stimulată optic (OSL), oamenii de știință au constatat că zidul de la Theopetra a fost construit în urmă cu aproximativ 23.000 de ani, în vremea ultimei glaciațiuni – Würm (care s-a prelungit până acum 12.000 de ani).

Urmele zidului de acum 23.000 de ani

Rămășițele zidului de acum 23.000 de ani

Zidul de la Theopetra este considerat cea mai veche structură construită de către om, descoperită pe teritoriul Greciei. Este posibil ca zidul care cândva micșora intrarea peșterii Theopetra să fie, totodată, și cea mai veche construcție din lume. Peretele de piatră contribuia la protejarea de frig a locuitorilor peșterii.

Cu un an înainte de descoperirea rămășițelor zidului primitiv de la intrare, în interiorul peșterii a fost efectuată o altă descoperire importantă, constând în urmele de pași ale unor copii de hominizi (progenituri ale unor oameni de Neanderthal), care s-au imprimat cu zeci de mii de ani în urmă în solul moale din interiorul peșterii. Pe baza formei și dimensiunilor s-a ajuns la concluzia că urmele, datând din Paleoliticul Mijlociu, aparțin unor copii neanderthalieni (cel puțin trei la număr) ce aveau vârste de aproximativ 2-4 ani, la acel moment.

urme

interior

Surse: www.visitmeteora.travel, wikipedia.org, www.ancient-origins.net

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii