Cunoaste lumea

Noutăți

Peștera preotesei Sibila cumeană

  •  
  •  
  •  

Sibila cumeană era preoteasa care conducea oracolul apolonian la Cumae, o colonie greacă situată lângă Napoli, Italia. Cuvântul sibilă provine (prin latină) din cuvântul grecesc antic sibylla, care înseamnă profeteasă / profetă.

Au existat multe sibile în diferite locații din întreaga lume antică. Datorită importanței sibilei cumene în legendele Romei timpurii, așa cum a fost codificată în Eneida a VI-a a lui Virgil, și datorită apropierii sale de Roma, Sibila cumeană a devenit cea mai faimoasă dintre romani.

Sibila eritreeană din Turcia modernă era renumită printre greci, la fel și cel mai vechi oracol elen, Sibila Dodonei, datând posibil din mileniul al II-lea î.Hr., potrivit lui Herodot, favorizată în est.

Sibila cumeană este una dintre cele patru sibile pictate de Rafael la Santa Maria della Pace. De asemenea, a fost pictată de Andrea del Castagno (Galeria Uffizi), iar în tavanul sixtin al lui Michelangelo prezența ei puternică umbrește toate celelalte sibile, chiar și surorile ei mai mici și mai frumoase, precum Sibila Delphic.

Există diferite nume pentru Sibila cumeană în afară de „Herophile” lui Pausanias și Lactantius sau „Deifhobe, fiica lui Glaucus” a Eneidei: „Amaltheia”, „Demophile” sau „Taraxandra” sunt toate oferite în diferite referințe.

Faimoasa peșteră cunoscută sub numele de „Antro della Sibilla” a fost descoperită de Amedeo Maiuri în 1932, a cărei identificare a fost bazată pe descrierea lui Virgil în a 6-a carte a Eneidei, precum și din descrierea unui autor anonim cunoscut sub numele de pseudo -Justin. (Virg. Aen. 6. 45–99; Ps-Justin, 37).

Peștera este un pasaj trapezoidal lung de peste 131 m, care se desfășoară paralel cu partea dealului și decupată din piatră de tuf vulcanic și duce la o cameră cea mai interioară, unde s-a crezut că Sibila a profețit.

Un tunel din apropiere prin acropola acum cunoscut sub numele de „Crypta Romana” (parte a apărării lui Agrippa și Octavian în războiul împotriva lui Sextus Pompey) a fost identificat anterior ca Grota Sibilei.

Camera interioară a fost folosită ulterior ca o cameră de înmormântare în secolele al IV-lea sau al V-lea d.Hr. (M. Napoli 1965, 105) de către oamenii care locuiau la locul respectiv.

Unii arheologi au propus un loc alternativ de peșteră ca locuință a Sibilei. Un complex de tuneluri lângă Baiae (o parte a câmpurilor flegree active vulcanice) duce la un pârâu subteran încălzit geotermal care ar putea fi prezentat vizitatorilor ca râul Styx.

Dispunerea tunelurilor este conformă cu descrierea din călătoria Eneidei lui Enea către lumea interlopă și înapoi.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii