Peste 100 de țări membre ONU vor începe demersurile pentru interzicerea armelor nucleare pe Pământ. Care sunt statele care se opun unui asemenea tratat global?

Mai mult de 100 de țări de pe glob vor iniția din această săptămână discuții în cadrul forumurilor ONU privind interzicerea pe întreaga planetă a armelor nucleare, asta în ciuda obiecțiilor din partea puterile nucleare. Marea majoritate a membrilor ONU au anunțat încă din octombrie 2016 faptul că doresc lansarea unor negocieri în cadrul organizației privind încheierea unui tratat cu caracter obligatoriu privind interzicerea înarmării și folosirii bombelor nucleare.
Marea Britanie, Franța, Israel, Rusia și Statele Unite s-au opus inițierii acestor discuții, în timp ce China, India și Pakistan s-au abținut. Ce este și mai bizar, inclusiv Japonia, singura țară care a suferit de pe urma acestor arme de distrugere în masă, în anul 1945, a votat împotriva discuțiilor, afirmând că lipsa de consens asupra negocierilor ar putea submina progresul privind dezarmarea nucleară eficientă.
De cealaltă parte a baricadei, printre țările care fac eforturi pentru semnarea unui asemenea tratat de interzicere se numără Austria, Irlanda, Mexic, Brazilia, Africa de Sud și Suedia, precum și câteva mii de ONG-uri și milioane de oameni din întreaga lume. Majoritatea statelor susțin că se simt amenințate de un dezastru nuclear datorită tensiunilor sporite din cadrul programului nuclear din Coreea de Nord dar și din cauza noii administrații, extrem de imprevizibile, de la Washington. Susținătorii ideii sunt optimiști făcând apel la alte demersuri care au avut succes în cadrul ONU, precum interzicerea minelor terestre din 1997 și a munițiilor cu dispersie din 2008.
„Mă aștept ca pentru aceste discuții să ne trebuiască mult timp, să nu fim naivi. Însă este foarte important când asistăm la tot felul de discursuri sau de demonstrații de forță care includ și amenințarea cu folosirea armei nucleare să le aducem în plin plan și alternativa. Multe țări spun de ani de zile că trebuie să ieșim din impas în privința acestei chestiuni”, a declarat ministrul suedez de externe Margot Wallström la ONU săptămâna trecută.
sursa: businesstimes.com.sg
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Prosti rau niponii istia .
CINE ZICE ACELA E, TU AI ZIS SI TU RAMAI. EI AU TEHNOLOGIA NUCLEARA IN ACTUALITATE. CUM AR PUTEA, SA SE OPUNA TEHNOLOGIEI NUCLEARE? AU SI ROBOTI AER, EARTH, SUBACVATICI NUCLEARI ( NU VORBIM DE SUBMARINE AICI). MAI NOU SE FACE FORARI (SAPATURI), subacvatice IN CAUTAREA DE MINETEURI, CU ACESTI ROBOTI URIASI SI NUCLEARI. IMI ASUM COMENTUL SI INFO.