Perle de peșteră

Perlele de peșteră se formează atunci când apa care picură într-o peșteră pierde dioxid de carbon și precipită calcitul. O perlă de peșteră se formează atunci când apa se mișcă prea puternic pentru a forma o stalagmită.
Un nucleu de materie (cum ar fi un grăunte de nisip) este acoperit cu calcit, iar curentul asigură apoi o rotație a nucleului în așa fel încât să fie acoperit uniform.
În acest mod, straturile concentrice se formează în timp, aproape în același mod în care se formează o perlă biologică în interiorul unei moluște. Poate exista o acțiune microbiană implicată în formarea perlelor de peșteră.
Existența unui bazin real poate să nu fie necesară pentru formarea perlelor de peșteră, atâta timp cât depozitul este menținut umed și agitat de apa care picură sau se prelinge prin ele.
Dacă perla de peșteră se scufundă pe fundul unei piscine sau este în alt fel în contact direct cu apa în mișcare, mișcarea apei îi aduce un luciu ridicat.
Deși mișcarea apei împiedică adesea perlele de peșteră să adere, uneori perlele de peșteră se vor lipi una de alta sau de fundul unei piscine.
Majoritatea perlelor de peșteră au o lățime mai mică de 1 cm. Perlele mari de peșteră cresc până la 20 cm în diametru. Cea mai mare peșteră din lume, Peștera Son Doong din Vietnam, are perle de peșteră „de mărimea mingilor de baseball”.
Intrarea în Peștera Hang Sơn Đoòng a fost găsită în 1991 de un localnic pe nume Hồ Khanh, în timp ce căuta lemn de agar, o cherestea valoroasă.
Sunetul șuierat al vântului și vuietul unui pârâu care iese din peșteră, auzite prin intrare, precum și coborârea abruptă, l-au descurajat pe Hồ Khanh să intre în peșteră.
Abia în 2009, peștera a devenit cunoscută la nivel internațional după ce un grup de speologi de la Asociația Britanică de Cercetare a Peșterilor a efectuat un sondaj în Phong Nha-Kẻ Bàng în perioada 10-14 aprilie 2009.
Progresul lor a fost oprit de un zid mare, înalt de 60 de metri, acoperit cu piatră, care a fost numit Marele Zid al Vietnamului. A fost străbătută în 2010 când grupul a ajuns la capătul pasajului peșterii.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu