Perioada din ajunul zilei Sfântului Nicolae / Sinterklaas

În săptămânile dintre sosirea sa și 5 decembrie, Sfântul Nicolae vizitează școli, spitale și centre comerciale. Se spune că își călărește calul alb-gri peste acoperișuri noaptea.
Înainte de a merge la culcare, copiii lasă fiecare câte un singur pantof lângă coșul de fum al sobei sau șemineului (sau în vremurile moderne lângă calorifer, sau o ușă).
Ei lasă pantoful cu un morcov sau niște fân în el și un vas cu apă în apropiere „pentru calul lui Sfântul Nicolae”. A doua zi găsesc niște bomboane sau un mic cadou în pantofii lor.
Cadourile de Sf. Nicolae includ în mod tradițional mandarine, produse de patiserie umplute cu pastă de migdale sau o literă de ciocolată (prima literă a numelui copilului făcută din ciocolată), monede de ciocolată, figuri în formă de animal din zahăr și figuri de marțipan.
Deliciile mai noi includ biscuiți din turtă dulce și o figurină din ciocolată, învelită în folie de aluminiu colorată.
În Olanda, ajunul Sfântului Nicolae, 5 decembrie, a devenit prilejul principal pentru dăruirea de cadouri în perioada sărbătorilor de iarnă.
Seara se numește Sinterklaasavond („seara Sinterklaas”) sau Pakjesavond („seara cadourilor”, sau literalmente „seara pachetelor”).
Când sosesc cadourile, camera de zi este împodobită cu ele, la fel ca în ziua de Crăciun. Pe 6 decembrie Sf. Nicolae pleacă fără nicio bătaie de cap și toate festivitățile s-au încheiat.
În sudul Țărilor de Jos și în Belgia, majoritatea copiilor trebuie să aștepte până în dimineața zilei de 6 decembrie pentru a-și primi cadourile, iar ziua de Sf. Nicolae este văzută ca o festivitate aproape exclusiv pentru copii.
Pantofii sunt umpluți cu o poezie sau o listă de dorințe pentru Sf. Nicolae și morcovi, fân sau cuburi de zahăr pentru cal în seara zilei de a cincea, iar în Belgia de multe ori o sticlă de bere pentru cal și o ceașcă de cafea pentru Sf. Nicolae sunt așezate la intrare.
De asemenea, în unele zone, când este timpul ca bebelușii să renunțe la suzetă, o pun în pantof și este înlocuită cu ciocolată în dimineața următoare.
În ultimii ani, influențați de mass-media nord-americană și de tradiția anglo-saxonă de Crăciun, când copiii ating vârsta la care li se spune „marele secret al Sf. Nicolae”, unii oameni vor trece la Ajunul Crăciunului sau ziua de Crăciun pentru cadouri.
Din cauza popularității „vărului său mai în vârstă” Sf. Nicolae, Moș Crăciun nu este totuși văzut în mod obișnuit în Țările de Jos și Belgia.
Alte figuri de sărbătoare bazate pe Sfântul Nicolae sunt sărbătorite în unele părți ale Germaniei și Austriei (Sankt Nikolaus); Republica Cehă (Mikuláš); Ungaria (Mikulas); Elveția (Samichlaus); Italia (San Nicola în Bari, Tirolul de Sud, municipiile alpine și multe altele); părți din Bosnia și Herțegovina, Croația și Serbia (Sveti Nikola); Slovenia (Sveti Nikolaj sau Sveti Miklavž); Grecia (Agios Nikolaos); România (Moș Nicolae); Albania (Shën Kolli, Nikolli), printre altele.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu