Perfecțiunea zidurilor incașe

Arhitectura inca este cea mai importanta arhitectura precolumbiana din America de Sud. Incașii au moștenit-o de la civilizația Tiwanaku, fondată în secolul al II-lea î.e.n. în Bolivia actuală.
O caracteristică de bază a stilului arhitectural a fost utilizarea topografiei și a materialelor existente ale terenului ca parte a designului.
Capitala imperiului incas, Cuzco, conține încă multe exemple frumoase de arhitectură incasă, deși multe ziduri incașe au fost încorporate în structurile coloniale spaniole.
Celebra moșie regală Machu Picchu (Machu Pikchu) este un exemplu supraviețuitor de arhitectură incașă. Alte situri semnificative includ Sacsayhuamán și Ollantaytambo.
Incașii au dezvoltat, de asemenea, un sistem de drumuri extins care se întinde pe cea mai mare parte a lungimii vestice a continentului și și-au plasat arhitectura distinctivă de-a lungul drumului, afirmând astfel vizual dominația lor imperială de-a lungul frontierei.
Arhitectura incașă este puternic caracterizată de utilizarea mediului natural. Incașii au reușit să-și îmbine arhitectura cu ținutul înconjurător și cu specificul acestuia.
La apogeul său, Imperiul Inca se întindea din Ecuador până în Chile. Cu toate acestea, în ciuda variațiilor geografice, arhitectura inca a rămas consecventă în capacitatea sa de a îmbina vizual mediul construit cu cel natural.
În special, zidurile incașe practicau zidăria fără mortar și foloseau roci parțial prelucrate, de formă neregulată, pentru a completa calitățile organice și diversitatea mediului natural.
Prin tehnicile de zidărie uscată montată de caninacukpirca, incașii și-au modelat piatra pentru a ascunde aflorimentele naturale, pentru a se potrivi în crăpături strânse și, în cele din urmă, pentru a încorpora peisajul în infrastructura lor.
Incașii au folosit și roca de bază naturală ca fundații structurale (pentru a ajuta la menținerea stabilă a clădirilor). Acest lucru a stabilizat structurile lor construite în lanțul muntos Anzi din America de Sud, în timp ce a deghizat estetic granițele dintre munte și edificiu.
În combinație, diversitatea formei, materialității și facturii pietrei au promovat iluzia naturalistă a mediului construit al incașului.
Foto Wikipedia, facebook
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu