Pentru prima dată în istorie, PARCURILE EOLIENE au produs mai multă energie electrică decât CENTRALELE NUCLEARE, în Marea Britanie

Pentru prima dată în istoria sa, Marea Britanie a produs o cantitate mai mare de energie electrică prin utilizarea turbinelor eoliene, decât prin exploatarea centralelor atomoelectrice. În primul trimestru al acestui an, energia produsă de către turbinele din parcurile eoliene a avut o pondere de aproape 19% din totalul energiei electrice produse în Marea Britanie. E posibil ca vremea în care energia regenerabilă va deveni cea mai convenabilă opțiune să nu fie prea departe.
În perioada de trei luni menționată, a existat un moment, la jumătatea lunii martie, în care energia electrică produsă din surse eoliene a avut o uimitoare pondere de 50% din totalul energiei electrice consumate în Marea Britanie. În acest timp, două dintre cele opt centrale nucleare ale din Regatului Unit erau neoperaționale din motive de asigurare a mentenanței, în vreme ce o a treia fusese scoasă temporar din funcțiune din cauza unei probleme la sistemul de răcire.
Trebuie precizat că în ultimele trei luni ale anului trecut, energia electrică produsă de către fermele solare și parcurile (fermele) eoliene britanice a avut o pondere cumulată mai mare decât cea obținută în centralele nuclearo-electrice. Energia produsă de către turbinele eoliene a început să aibă o contribuție mai importantă la asigurarea necesarului energetic, în Regatul Unit, începând cu sfârșitul anului trecut. Rețeaua de distribuție a fost îmbunătățită, efectul fiind că energia produsă în fermele eoliene existente în Scoția a devenit mai ușor de accesat, pentru consumul imediat.
În alte țări europene dezvoltate din punct de vedere economic, cum ar fi Franța sau Belgia, se discută despre închiderea unor centrale nucleare și despre reducerea ponderii energiei electrice produse pe baza reacțiilor nucleare, în totalul de energie electrică obținut la nivel național. În același timp, pretutindeni în lume se urmărește o sporire a cantității de energie „verde” – produsă în fermele solare și în parcurile eoliene.
Sursa: inhabitat.com
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu