Cunoaste lumea

Noutăți

Pe Titan, luna lui Saturn, se află trei mări… neașteptat de calme. Titan ne-ar mai putea oferi și alte surprize, cum ar fi primele forme de viață extraterestră!

  •  
  •  
  •  

Cercetările de ultimă oră, ale căror rezultate au fost date publicității în revista Earth and Planetary Science Letters, arată că mările de pe satelitul Titan sunt atât de calme, încât valurile lor sunt de-a dreptul minuscule. Spre deosebire de mările Terrei, cele de pe Titan sunt formate din hidrocarburi în formă lichidă. Valurile acestor mări au o înălțime de doar 1 cm și o lungime de 20 cm. Aceasta este o constatare de bun augur, care indică un mediu lipsit de turbulențe și furtuni; prin urmare Titan este prielnic pentru o eventuală misiune de explorare robotizată.

Titan este cea mai mare lună a lui Saturn și una dintre locațiile din Sistemul Solar despre care se crede că posedă ingredientele potrivite pentru existența unor forme de viață. Cu toate acestea, Titan posedă o crustă de suprafață formată din apă înghețată pe care se află adâncituri în care s-au strâns, cu timpul, hidrocarburi sub formă lichidă.

a

e

Pe Titan, alcanii precum metanul și etanul (CH3-CH3) cad din aer sub forma unor picături de ploaie, ajungând să se acumuleze și să umple zonele depresionare. Aceste substanțe pot fi eliberate în aer, pe Titan, de către vulcanii de gheață, așa numiții criovulcani.

Atmosfera lui Titan este foarte complexă și sintetizează molecule complexe organice, denumite „cărămizile vieții”, după cum afirmă dr. Cyril Grima, cercetător asociat la Institutul de Geofizică al Universității din Texas, care adaugă că moleculele de bază pot fi transformate în molecule mai complexe care, la rândul lor, ar putea duce la apariția vieții. În plus, se crede că Titan posedă și un ocean (format din apă sub formă lichidă) sub crusta sa groasă, de gheață.

Recentul studiu arată că, deoarece valurile celor trei mări din emisfera boreală a lui Titan (Kraken Mare – prima ca întindere, Ligeia Mare și Punga Mare) nu posedă dimensiuni prea mari, vântul de acolo are, de regulă, o intensitate foarte redusă. Informațiile despre climatul lui Titan sunt esențiale pentru trimiterea unei sonde de explorare la suprafața sa. La fel ca și Europa  (satelitul cu numărul șase al lui Jupiter), Titan ne oferă întemeiate speranțe … de viață extraterestră.

c

b

Sursa: www.sci-news.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii