Cunoaste lumea

Noutăți

Patriotism, demagogie și popor

  •  
  •  
  •  

Numai demagogia abuzează de libertățile publice. Ea deșteaptă și aprinde instinctele animale. Ea exagerează nemulțumirile din stat. Căci lipsa de cumpăt și măsură, obrăznicia și șarlatania îi sunt organice. Sunt condiții de viață pentru ea.

Politicianismul, numai el și nimeni altul, se pune vecinic în fața statului, cu vorbe grele și gesturi smintite, mustrându-l mereu, înfruntându-l mereu, făcându-l de râs și ocară. De dragul plebii. Niciodată în interesul poporului.

Căci între popor și plebe distanța e de la cer la pământ. Conducătorii înțelepți și membrii serioși ai partidelor patriotice sunt, oricine ar fi ei, bogați sau săraci, oameni ai poporului, ei înșiși popor de baștină, nu plebe. Sunt patrioți la vorbă și la treabă.

Dar pe aceștia îi poți număra pe degete. Majoritatea covârșitoare e compusă din politiciani, mai ales mercantili.

Du-te însuți la popor, nu la mulțime – valuri mișcătoare în întruniri. Vorbește, nu cu mulțimea adunată, ci cu poporul, cu câțiva individual, ba în părțile acestea, ba în altele ale țărei.

Fără discursuri, fără declamații, ci vorbă cu rânduială obișnuită. Spune-i, de pildă, toate câte le spun eu aici, spune-le în vorbe simple. Și ai să te convingi că așa și nu altfel pricepe el cârmuirea, politica, viața națională. Și nu câțiva, ci cu adevărat întreg poporul românesc.

Asta nu-i «suveranitatea lui», firește. Dar asta-i firea lui, viața lui, voința și e viitorul lui. E pământul real față cu speculațiile goale, rousseau-iste în politică, e raiul cel adevărat față cu politicianismul mercantil din viața parlamentară, e patriotismul firesc față cu democratismul artificial, industrial și comercial.

Căci patriotismul adevărat răsare din popor și trăiește pentru popor. Îl cunoaște. Îi cunoaște calitățile, slăbiciunile și trebuințele sale.

Pe cele dintâi le respectă și le înalță. Pe cele de al doilea le condamnă, lor le pune pune frâu; pe cele din urmă le satisface. Patriotismul luminat nu pune din când în când, în alegeri, urechea la inima poporului.

Pentru că nu prea are nevoie de aceasta. El însuși trăiește în popor, el însuși e popor, el însuși vede și simte. Pentru că nu visează. Simte durerile lui, nevoile lui, aspirațiile lui. Și pe cele material, și pe cele ideale.

Le simte și le știe tălmăci în forme concrete, în idei și așezăminte. Patriotismul luminat nu-și petrece toată viața în parfum de curtezane, în muzee de bibelouri și japonerii. Nici în biblioteci de constatări generale și teorii abstracte.

Patriotismul luminat e inteligența superioară care își caută și găsește satisfacțiile în ordinea morală a lumii. Nu în jucării. El vede mai departe decât mulțimea cea mare. Tocmai pentru că trăiește pe culmea unei culturi adevărate, a unei culturi armonice.

Iar acolo nu vei ajunge niciodată în viața ta dacă, pe lângă mintea ta cuprinzătoare, instruită și înțeleaptă, nu-ți vei fi păstrat și întreg sufletul tău, întreg sufletul poporului tău. Dacă nu l-ai avut, sau l-ai pierdut, nu vei fi om politic niciodată în viața ta.

Și de ai fi cel mai mare poliistor, cel mai cult om al pământului, cel mai erudit cunoscător al chestiunilor «sociale».

Numai acest fel de patriotism poate controla mereu ce poate și cât poate face statul pentru popor, fără a-și primejdui temeliile proprii, fără a desfunda fundamentul moral al neamului întreg.

Patriotismul luminat e fire plină, sănătoasă. E bunătate și lărgime de suflet. Dar nu-i risipitor, nu-i ușurință. Tocmai pentru că e natură adevărată e și autoritate, e și severitate. Chiar implacabilă, oricând și oriunde trebuie să fie.

Căci politica e treabă de tată, nu de mamă. Treabă de bărbați, nu de muieri. Patriotismul luminat e bărbăție înțeleaptă.

Demagogia-i muieret cu istericale. Când Xantipa, când cocotă. Totdeauna feministă, totdeauna vicleană, flecară, lingușitoare. Cu ea, în legală căsnicie, bărbatul zdravăn și distins nu poate trăi. Căci trai cu vătrai nu-i viață, ci iadul pe pământ. Cu ea, chiar crailâcurile sunt o nenorocire…

Poporul nu-i o «clasă». Din contră, toate clasele, toate straturile împreună alcătuiesc un popor. Popor însemnează și bogat, și sărac, și oameni cu carte, și fără carte, și boieri, și țărani, și «intelectuali», și meseriași, și negustori.

Cuvântul «națiune» e un neologism pentru cuvântul «țară», pentru cuvântul «popor». Celebra observație a lui Bismarck: „Și eu fac parte din popor, și însăși M. S. Împăratul e fiu al poporului”, cuprinde un adevăr din viață mai de seamă decât întregi volume din bâlciul ficțiunilor politice moderne.

Pentru că toate popoarele constituite trăiesc și luptă în ordine, în clase și rânduri, nu talmeș-balmeș ca nomazii, ca țiganii. Nu există în Europa un singur popor fără stratificații de destoinicie, fie câștigată personal, fie moștenită de la părinți sau buni străbuni.

În acest înțeles, zic, patrioții adevărați sunt fiii cei adevărați ai poporului, deci și ai bunului său simț.

Patriotismul e fiu al bunului-simț, al bunei-cuviințe care este lucru mare, foarte mare, căci e dezvoltarea psihică-istorică a armoniei în viața unui popor.

Iar poporul românesc e o rară întrupare a bunului-simț, a cuviinței. Cei ce nu pricep aceasta, nu se mai numească români. Fac bine că-și zic, pe grecește, demokrați.

Cu un cuvânt, patriotismul luminat e întruparea în oameni a înțelepciunii și simțirii unui neam întreg. Este reprezentarea firească și cea mai de frunte a unui neam. Nu reprezintă totdeauna «suveranitatea poporului», dar nici zgardă nu are. Pentru că nu se ia după zeci și sute și mii de glasuri stridente, ci după intuiția sa gânditoare, proprie în viața poporului, după analiza experienței lumii serioase, după glasul conștienței sale, după votul caracterului său. Patriotismul e conștiința națională întrupată, conștiința unui neam întreg, singura lui conștiință, voința lui cea adevărată. Democrația este numai voința personală a câtorva doctrinari, ambițioși sau șarlatani.

Aurel C. Popovici, Naționalism sau democrație. O critică a civilizațiunii moderne”, 1910. Cartea a fost republicată la Editura SENS, în 2020

Sursa: CERTITUDINEA nr.103       


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii