Cunoaste lumea

Noutăți

Pasărea cu cap de pantof

  •  
  •  
  •  

S-ar putea să fi fost cunoscută egiptenilor antici, dar nu a fost clasificată până în secolul al XIX-lea, după ce piei și eventual exemplare vii au fost aduse în Europa.

John Gould a descris-o foarte pe scurt în 1850 din pielea unui exemplar găsit pe Nilul Alb de sus de călătorul englez Mansfield Parkyns.

Gould a oferit o descriere mai detaliată în anul următor. El a plasat specia în propriul gen Balaeniceps și a inventat numele binom Balaeniceps rex.

Numele genului provine din cuvintele latine balaena „balenă” și caput „cap”. Denumirile comune alternative sunt cioc de balenă, barză cu cioc de pantof și barză cu cap de balenă.

Este considerată în mod tradițional ca fiind aliată cu berzele.

Până acum, au fost descrise două rude fosilizate ale păsării cu cap de pantof: Goliathia din Oligocenul timpuriu al Egiptului și Paludavis din Miocenul timpuriu al aceleiași țări.

S-a sugerat că enigmatica pasăre fosilă africană Eremopezus era și ea o rudă, dar dovezile pentru aceasta nu sunt confirmate.

Tot ceea ce se știe despre Eremopezus este că era o pasăre foarte mare, probabil fără zbor, cu un picior flexibil, permițându-i să se ocupe fie de vegetație, fie de pradă.

Această specie este considerată una dintre cele mai dorite cinci păsări din Africa de către observatorii de păsări. Sunt docile cu oamenii și nu prezintă un comportament amenințător.

Cercetătorii au reușit să observe o pasăre pe cuibul ei la o distanță apropiată – la 2 metri. Păsările cu cap de pantofi sunt adesea ținute în grădini zoologice, dar reproducerea este rareori raportată.

Aceste păsări au crescut cu succes la Pairi Daiza din Belgia și la Tampa’s Lowry Park Zoo din Florida.

Pasărea este inclusă în apendicele II la Convenția privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatice pe cale de dispariție (CITES).

Distrugerea și degradarea habitatului, vânătoarea, perturbarea și capturarea ilegală sunt toți factori care contribuie la declinul acestei specii.

Agricultura și pășunile pentru vite au cauzat, de asemenea, pierderi semnificative de habitat.

Comunitățile indigene care înconjoară habitatele lor, capturează ouăle și puii pentru consum și pentru comerț.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii