„Parisul în secolul XX”, cartea pierdută în care Jules Verne făcea previziuni uimitoare

Cu aproape 150 de ani în urmă, Jules Verne a scris un roman în care făcea previziuni uimitor de precise despre lumea de azi. Însă cartea „Parisul în secolul XX” a fost respinsă de editor, ieșind la iveală abia în 1994.
„Parisul în secolul XX” este o operă postumă a lui Jules Verne, legendarul călător și scriitor. Mulți îl consideră „părintele SF-ului” prin cărți cum ar fi „20.000 de leghe sub mări”, „O călătorie spre centrul Pământului” și „De la Pământ la Lună”.
Fanii filmului „Înapoi în viitor” își amintesc, fără îndoială, de pasiunea lui Doc Brown pentru cărțile lui Verne. Un motiv care îl face atrăgător pe Verne este capacitatea sa de a face previziuni despre viitorul îndepărtat.
„Parisul în secolul XX”, trimisă editorului Pierre-Jules Hetzel în 1863, este o carte în care se fac astfel de previziuni.
Architectural Review a recenzat romanul, printre ale cărui „vederi din viitor” se numărau „vehicule alimentate cu benzină care se deplasează pe drumuri de asfalt, iluminare stradală electrică, și – în mod sinistru – scaunul electric.”
Romanul futurist urmărea eforturile tânărului Michel Dufrenoy. Pasiunea sa pentru artă era amenințată de salturile așa-numitului progres, iar capitalismul renunța la factorul estetic și reducea totul la bani.
Verne gândea la modul potrivit. Cu circa două decenii mai târziu, în 1888, a fost publicat „Privind înapoi”, de Edward Bellamy. Acest succes literar era „o utopie socialistă care privea spre anul 2000” și care „a creat un apetit insațiabil pentru ficțiune utopică pe ambele maluri ale Atlanticului”.
Însă a apărut o problemă, iar „Parisul în secolul XX” a fost respins. Hetzel, fereastra lui Verne spre cititorii săi, nu vedea nimic atrăgător în viziunea autorului său.
Citește mai mult: Incredibilia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu