Parcul „Palmenti”, un grup antic de peșteri săpate în rocă…

Parcul Urban Palmenti este un loc mic cu configurația tipică a așezărilor și fortificațiilor medievale mari. Situat la marginea orașului Pietragalla, un oraș și comună din provincia Potenza, în regiunea Basilicata din sudul Italiei.
Acest parc este locul unde încă se vinifică strugurii, care sunt turnați din partea superioară a pietrei de moară. Parcul este format din aproximativ 200 de pietre de moară care au fost folosite pentru producerea vinului.
În ciuda faptului că mai multe structuri au fost distruse, este încă un loc magic. Structurile sunt peșteri subterane sculptate în gresie. Pare un sat hobbit și povestește despre o tradiție antică a vinului, unde se producea și se păstra odată vinul
Principala caracteristică a acestui parc urban este în primul rând faptul că aceste camere au fost construite în pământ (ca peșterile) și ulterior a fost construită fațada din piatră din față.
Au fost structuri fundamentale pentru fermierii locali, deoarece acolo a fost produs vinul local care a creat economia locului!
Situl poate fi oricând vizitat, deschis și accesibil fără niciun bilet de intrare. Venind din orașul Pietragalla, călătorind spre est de-a lungul s.s. 169 – în vârful coturilor de ac de păr ale „Poggio” – un peisaj sugestiv se deschide spre vedere, pe versanții orașului.
Trecând peste oraș, în stânga, situat pe o pantă de aproximativ două hectare, puteți admira aproximativ 200 de pietre de moară.
Prima impresie este aceea de a fi în fața caselor rurale din trecut. Palmenti sunt un complex de „peșteri” care ar fi apărut în prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Pietrele de moară sunt realizări unice ale arhitecturii rurale, rezultatul viticultorilor Pietragallese, unici în Basilicata și poate în Europa, pentru modul în care sunt grupate.
Aici, până la sfârșitul anilor 1960, strugurii au fost presați și mustul fermentat. Chiar și astăzi, unele familii produc vin în pietre de moară, având grijă să protejeze, în timp, structura și rezervoarele săpate în tuf. Rezervoarele erau în general două sau patru și erau diferite pentru vinul roșu și vinul alb.
Interiorul pietrei de moară are două sau patru bazine, în timp ce deasupra porții de acces la piatră de moară o fantă a permis scăparea dioxidului de carbon.
După 15/20 de zile de fermentație, vinul – băgat și plasat în butoaie de 35 de litri – a fost depus în butoaie de lemn lucrate manual, așezate în peșterile caracteristice ale centrului istoric, majoritatea situate în Via Mancosa, o zonă orientată spre nord.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu