Paradoxul apei pe pământ. Creșterea constantă a nivelului mărilor și marea secetă din ultimii ani

Circa 1 milion de oameni mor anual din cauza utilizării apei infestate sau a lipsei acesteia şi 844 milioane de persoane nu au acces la apă potabilă, deşi 70% din suprafaţa Planetei Albastre este acoperită de apă.
Problemele legate de penuria de apă la nivel global nu mai reprezintă o chestiune ipotetică, ci, o realitate concretă.
Conform experţilor, statele din întreaga lume s-ar putea confrunta la un moment dat cu această criză, indiferent de numărul de izvoare pe care le deţin.
Deja, statul american California a trecut printr-o secetă care a durat mai mulţi ani. La fel, Australia a supravieţuit unei secete de aproape 10 ani (2003-2012), considerată seceta mileniului, iar în 2015, Sao Paulo (Brazilia) s-a confruntat, la fel, cu o criză a deficitului de apă datorată atât secetei, cât şi infrastructurilor ineficiente.
România este foarte norocoasă din acest punct de vedere: cu 2.500 de izvoare şi 60% din apele minerale din Europa, România este unul dintre statele cu cele mai bogate resurse subterane de apă.
Chiar şi aşa, nu este ferită de pericolul secetelor, cum s-a întâmplat de mule ori până acum, inclusiv în acest an: “România are un sistem de gospodărire a apelor bun, avem specialişti în domeniu, iar riscul de a rămâne fără apă potabilă sau menajeră este minim, însă trebuie adoptate politici pentru căutarea de noi resurse”, a declarat George Ristea, preşedintele Asociaţiei Producătorilor din Industria Apei (APRIA). Apreciem ca extrem de optimistă în contextul citat, declarația de mai sus…
Anul 2022 a întrecut toate previziunile în materie de manifestare a secetei deja cronice de mai mulţi ani pe planetă…
În pofida secetei permanente și pronunțate, tot mai multe statistici și studii efectuate în acest sens anunță că nivelul mării crește rapid, de la 1,4 milimetri pe an în cea mai mare parte a secolului al XX-lea, la 3,6 milimetri pe an între 2006 și 2015, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), citate pe site-ul Ce țări și orașe vor dispărea din cauza creșterii nivelului mării? (descopera.ro), postat pe 31 martie 2022.
NOAA preconizează că nivelul mării va crește probabil cu cel puțin 0,3 metri față de nivelurile înregistrate în anul 2000 până la începutul secolului viitor, în timp ce Grupul Interguvernamental de Experți în schimbări climatice al Națiunilor Unite estimează că acesta va crește cu 40-63 de centimetri până în 2100.
În cazul în care nivelul mării va crește în această măsură, ar putea provoca pagube în întreaga lume; până la 250 de milioane de persoane, de pe toate continentele, ar putea fi afectate până în anul 2100, potrivit unui studiu publicat încă din 2019.
Potrivit Union of Concerned Scientists (UCS), Maldivele, alcătuite din 1.200 de insule mici de corali și în care locuiesc aproximativ 540.000 de persoane, marchează cea mai plată țară de pe Pământ, cu o altitudine medie de doar 1 m.
În cazul în care Maldivele vor înregistra o creștere a nivelului mării de ordinul a doar 45 cm, vor pierde aproximativ 77% din suprafață până în anul 2100.
O altă țară cu o altitudine medie extrem de scăzută – aproximativ 1,8 m deasupra nivelului mării – este Kiribati.
Această mică insulă din inima Pacificului, cu o populație de aproape 120.000 de locuitori, ar putea pierde două treimi din teritoriul său dacă nivelul mării va crește doar cu 1,5 metri.
De fapt, aproape toți cei care locuiesc pe o insulă din Pacific riscă să fie grav afectați de creșterea nivelului mării.
Aproximativ 3 milioane de locuitori ai insulelor din Pacific trăiesc la mai puțin de 10 km de coastă și, prin urmare, ar putea fi nevoiți să se mute înainte de sfârșitul secolului, potrivit Science and Development Network, o organizație non-profit axată pe facilitarea învățării științifice.
Creșterea nivelului mării a dus deja la dispariția a cel puțin cinci „insule de recif cu vegetație” care făceau parte din Insulele Solomon, iar „alte șase insule se confruntă cu o recesiune severă a țărmului”, potrivit unui studiu întreprins în 2016.
Țara în care cei mai mulți Oameni vor fi potențial afectați de schimbările nivelului mării este China, cu 43 de milioane de persoane aflate în zone de coastă.
Alte țări care se vor confrunta cu probleme majore legate de creșterea nivelului mării sunt Bangladesh, unde 32 de milioane de oameni vor fi în pericol până în 2100 și India, cu 27 de milioane, potrivit proiectului Life Adaptate, finanțat de Uniunea Europeană.
În timp ce diverse țări din întreaga lume vor trăi consecințele creșterii nivelului mării până la sfârșitul secolului actual și multe zeci de milioane de oameni vor fi afectați, pare puțin probabil ca vreo țară, chiar și cele cu altitudini foarte mici, să dispară în întregime până în 2100 – deși ar putea fi doar o chestiune de Timp până când unele dintre ele vor dispare sub apele mării sau oceanului.
Numeroase orașe mari ale Terrei sunt expuse unui risc foarte serios de a fi inundate.
Unul dintre cele mai clare exemple de creștere a nivelului mării care provoacă dificultăți semnificative în lume este Jakarta, capitala Indoneziei, unde locuiesc aproximativ 10 milioane de oameni, „orașul care se scufundă cel mai rapid din lume” – cu 5-10 cm în fiecare an din cauza „drenajului excesiv al apelor subterane”, potrivit Earth.org, o organizație de mediu non-profit cu sediul în Hong Kong – o mare parte din Jakarta ar putea fi sub apă până în anul 2050.
De fapt, situația din Jakarta este atât de gravă încât a fost stabilită noua capitală a Indoneziei la Nusantara, un oraș a cărui construcție a început deja pe coasta de est a insulei Borneo, la aproximativ 2.000 km de Jakarta.
Dar, Jakarta este departe de a fi singurul oraș cu un viitor incert: până în anul 2100, Dhaka, din statul Bangladesh (cu o populație de 22,4 milioane de locuitori), Lagos, din Nigeria (cu o populație de 15,3 milioane de locuitori) și Bangkok, din Thailanda (cu o populație de 9 milioane de locuitori) ar putea fi, de asemenea, scufundate în întregime sau ar putea avea vaste suprafețe de teren sub apă, inutilizabile.
Creșterea nivelului mării va avea, de asemenea, un impact major asupra Statelor Unite: pe baza unor proiecții recente, multe orașe americane s-ar putea confrunta cu probleme serioase până în 2050, întinderi vaste de terenuri putând deveni nelocuibile.
Orașul New York este cel mai expus la risc, potrivit cercetărilor efectuate de organizația Climate Central.
Vulnerabilitatea New York-ului la inundații a fost evidentă în 2012, când orașul a fost puternic afectat de uraganul Sandy: cel puțin 43 de persoane din oraș au murit în urma furtunii, aproximativ un sfert de milion de vehicule au fost distruse, iar „pagubele și pierderile” au fost în valoare de cel puțin 32 de miliarde de dolari, a declarat guvernatorul de atunci al orașului, Andrew Cuomo.
Cu toate acestea, în ceea ce privește inundațiile, Florida pare să fie cu siguranță statul cel mai afectat: aici, 36 dintre cele 50 de orașe sunt cele mai vulnerabile la inundațiile de coastă; doar țările care investesc în infrastructură – cum sunt Țările de Jos (Olanda) – ar putea evita unele efecte ale inundațiilor.
Dar unele investiții nu pot fi realizate peste tot din pricina creșterii nivelului apelor, de exemplu, refacerea mangrovelor sau extinderea recifelor de corali, care sunt viabile doar în anumite regiuni climatice, iar astfel de măsuri sunt destul de costisitoare.
Emilian M. Dobrescu
Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială
Sursa: www.uzp.org.ro
Foto: Wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu