Cunoaste lumea

Noutăți

Pânzele de păianjen sunt structuri de transmitere a vibrațiilor. Cum se folosesc păianjenii de acestea pentru a „simți” lumea

  •  
  •  
  •  

Cu doi ani în urmă, o echipă de cercetători de la Universitatea din Oxford a demonstrat că, atunci când este ciupită, precum o coardă de chitară, pânza de păianjen transmite vibrații într-o gamă largă de frecvențe, care transportă informații despre pradă, alți păianjeni și chiar despre integritatea structurală a țesăturii. Acum, o nouă colaborare dintre Oxford și Universidad Carlos de Madrid a confirmat faptul că pânzele de păianjen sunt instrumente foarte bine reglate pentru transmiterea vibrațiilor și că tipul de informații trimise poate fi controlat prin ajustarea factorilor precum tensiunea și rigiditatea acestei pânze.

Cercetătorii au studiat legăturile dintre vibrațiile pânzei păianjenului și proprietățile țesăturii de mătase. Au ajuns la concluzia că vibrația pânzei de păianjen este afectată de modificări ale tensiunii acesteia, de rigiditatea mătăsii și de arhitectura țesăturii, păianjenul fiind capabil să le controleze.

Pentru a studia modul în care vibrațiile se propagă printr-o rețea, o combinație de tehnici de ultimă oră a fost folosită de către echipa interdisciplinară și multinațională. Lasere de mare putere au fost capabile să măsoare experimental vibrațiile ultra-mici, ceea ce a permis echipei să genereze și să testeze modele computerizate folosind analiza matematică a elementelor finite. Combinația dintre aceste tehnici demonstrează legăturile dintre propagarea vibrațiilor și proprietățile materialelor de mătase.

Dr. Beth Mortimer, autorul principal al lucrării, a declarat: „Pânzele de păianjen sunt structuri multifuncționale, în care atât transmiterea vibrațiilor cât și capturarea prăzii sunt importante”.

Profesorul Fritz Vollrath, șeful grupului Oxford Silk Group, a adăugat: „Este vorba despre interacțiunea materialelor pânzei și armura de senzori care permite acestei ființe aproape lipsite de vedere să opereze într-o lume în care pericolul este la tot pasul. Această cercetare ne poate învăță foarte multe lucruri despre cum am putea și noi să simțim lumea, fără să o vedem”.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160906213533.htm

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii