Pantanal, cea mai mare zonă cu apă dulce de pe Pământ. Un ecosistem unic format datorită ploilor tropicale (Galerie foto)

În centrul continentului sud-american, la sud de bazinul Amazonului și la est de Anzi, se află un triunghi imens de apă numit Pantanal. Pe o suprafață totală de 195.000 de kilometri pătrați, anual, în perioada noiembrie – martie, din cauza ploilor tropicale, această regiune este complet inundată, transformând Pantanal în cel mai mare ecosistem de apă dulce din lume. Cu o varietate de sub-regiuni ecologice și adăpostind sute de specii de vieţuitoare acvatice și păsări, Pantanal este o atracţie turistică extrem de vizitată în Brazilia.
Pantanal este un imens bazin delimitat de Munţii Serra de Maracaju la est, Serra da Bodoquena la sud, Bolivia Chaco la vest şi Serra dos Parecis şi Serra do Sao Geronimo la nord. În timpul sezonului ploios, apa se revarsă din aceste ținuturi direct în Pantanal, inundând o mare parte din regiune şi creând insule mici de vegetaţie deasupra apelor crescute ce poartă numele de Cordilheiras.
Apele pot crește și cu 5 metri în lunile ianuarie – februarie, urmând ca treptat să se retragă până la finele lui martie. Când nivelul apei scade în Pantanal, sute de specii de peşti rămân prinse în din ce în ce mai mici iazuri, lacuri şi canale. Acest lucru atrage un număr mare de păsări, care concurează pentru a se hrăni cu peştii captivi.
Din iulie și până în decembrie, în timp ce apele sunt extrem de mici, numeroase specii de animale vin aici pentru a se hrăni, generându-se o concentraţie de faună rareori întâlnită în alte părţi ale lumii.
Din păcate activitățile umane par a distruge acest ecosistem unic în lume. Pescuitul excesiv, poluarea și turismul exploatat la maxim sunt factori care contribuie la degradarea zonei. Pantanal nu este declarat parc natural în întregimea sa, ci doar pe o suprafața de 1.350 de Kilometri pătrați, adică mai puțin de două procente din suprafața totală.
sursa: www.pantanal.org / amusingplanet / Lonely Planet
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Cât poate să dureze distrugerea ecosistemului? Câteva secole, adică fix până se duce dracului specia nostră sinucigașă, lăsând naturii un respiro, urmând aceeași cale, în ecou, toată humanoiditatea terestră, în probabil multele versiuni care vor mai fi. Apoi, natura își revine și retrăiește multă vreme fericită, în sânul ei, până evoluează alți idioți și, prin cine știe ce alte obiceiuri autoextinctive, se duce și rădăcina lor dracului și tot așa. Sau, poate că nu.