Cunoaste lumea

Noutăți

Palatul Schönbrunn din Austria (Foto)

  •  
  •  
  •  

În 1569, Împăratul Roman Maximilian al II-lea a cumpărat o mare luncă inundabilă a râului Wien, sub un deal, situat între Meidling și Hietzing (Austria).

Fostul proprietar, în 1548, ridicase un conac numit Katterburg. Împăratul a ordonat ca zona să fie îngrădită și să pună acolo vânat precum fazani, rațe, căprioare și mistreți, pentru ca acesta să servească drept teren de vânătoare de agrement al curții.

Într-o mică parte separată a zonei au fost păstrate păsări „exotice” precum curcanii și păunii. Au fost construite și iazuri cu pești.

În secolul următor, zona a fost folosită ca teren de vânătoare și recreere. Eleonora Gonzaga, care iubea vânătoarea, a petrecut mult timp acolo și i s-a lăsat moștenire zona ca reședință după moartea soțului ei, Ferdinand al II-lea.

Din 1638 până în 1643, ea a adăugat un palat la conacul Katterburg, în timp ce în 1642 a apărut prima mențiune a numelui „Schönbrunn” pe o factură.

Palatul Schönbrunn, în forma sa actuală, a fost construit și remodelat în anii 1740–50, în timpul domniei împărătesei Maria Tereza, care a primit moșia cadou de nuntă. Franz I a comandat redecorarea exteriorului palatului în stil neoclasic, așa cum apare astăzi.

Franz Joseph, cel mai longeviv împărat al Austriei, s-a născut la Schönbrunn și și-a petrecut o mare parte din viață acolo. A murit acolo, la vârsta de 86 de ani, la 21 noiembrie 1916.

În urma căderii monarhiei habsburgice în noiembrie 1918, palatul a devenit proprietatea nou-înființatei Republici Austriace și a fost păstrat ca muzeu.

După al Doilea Război Mondial și în timpul ocupației aliate a Austriei (1945—55), Palatul Schönbrunn a fost rechiziționat pentru a oferi spațiu de birou atât pentru delegația britanică la Comisia Aliată pentru Austria, cât și pentru cartierul general pentru mica garnizoană militară britanică prezentă la Viena.

Odată cu restabilirea republicii austriece în 1955, palatul a devenit din nou muzeu. Este încă folosit uneori pentru evenimente importante, cum ar fi întâlnirea dintre președintele american John F. Kennedy și premierul sovietic Nikita Hrușciov din 1961.

Din 1992, palatul și grădinile sunt deținute și administrate de Schloss Schönbrunn Kultur-und Betriebsges.m.b.H., o societate cu răspundere limitată deținută în totalitate de Republica Austria.

Compania efectuează conservarea și restaurarea tuturor proprietăților palatului fără subvenții de stat.

UNESCO a catalogat Palatul Schönbrunn pe Lista Patrimoniului Mondial în 1996, împreună cu grădinile sale, ca un remarcabil ansamblu baroc și exemplu de sinteză a artelor (Gesamtkunstwerk).

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii