Cunoaste lumea

Noutăți

PALATUL DE LA RUGINOASA a fost reședința de vară pe care Cuza Vodă și-a dorit-o mereu, dar în care a stat prea puțin. Astăzi adăpostește un muzeu extraordinar!

  •  
  •  
  •  

De la Iași până la Ruginoasa, localitate atestată din secolul XVI, este o distanță de 60 de kilometri. Acolo, la Ruginoasa, se află un palat pe care odinioară l-a stăpânit Alexandru Ioan Cuza, domnul Unirii. Castelul în stil neogotic i-a aparținut întâi și întâi familiei Sturdza. Există mai multe explicații legate de numele localității: fie că provine de la culoarea pe care o capătă solul în anumite zone, după ploaie, fie provine de la numele unor boieri, fie de la numele unui păstor, Rugină.

a

Sursă imagine: drumliber.ro/

Palatul datează de la 1804, când vistiernicul Săndulache Sturdza a tocmit un arhitect din Viena, pentru o reconstrucție a unui mai vechi conac boieresc. 7 ani mai târziu a fost clădită și o biserică, în apropiere, acolo unde înainte fusese o bisericuță de lemn.

o

Sursă imagine: drumliber.ro/

Între 1847 și 1855, palatul a trecut printr-o nouă refacere, realizată în stil neogotic. Deși lucrarea trebuia isprăvită încă din anul 1848, evenimentele cu caracter revoluționar au condus la o întârziere de câțiva ani. Vastele lucrări au fost achitate de către Costache Sturdza, moștenitorul domeniului. Acesta era neam cu domnitorul Mihail Sturdza.

b

Sursă imagine: drumliber.ro/

Alexandru, fiul lui Costache Sturdza s-a împrumutat, la un moment dat (în 1857) de la banca națională a Moldovei cu o sumă imensă, de 60.000 de galbeni. Trebuia să înapoieze banii în 17 ani, dobânda fiind de 7,25%. A fost ipotecată întreaga moșie Ruginoasa. Alexandru n-a mai putut rambursa împrumutul la timp iar banca a scos domeniul și palatul la licitație.

m

Sursă imagine: drumliber.ro/

Așa a ajuns palatul de la Ruginoasa în stăpânirea unui alt Alexandru, unul ilustru. În proprietatea lui Cuza Vodă, lucru care s-a întâmplat la 1862! Cuza dorea să își realizeze acolo o reședință de vară. Palatul l-a costat peste 52.000 de galbeni. Și, dovadă că marele domnitor stătea destul de bine cu banii, imediat după cumpărare a și purces la renovarea palatului. Că nu prea i-a fost dat să se bucure de frumusețea locurilor e altă treabă. De vină a fost soarta. Sau mai degrabă politica. Ori mai exact politicienii acelor vremuri, tare asemănători celor de azi (și cu asta am spus totul despre ei).

c

Sursă imagine: drumliber.ro/

Mobilierul a fost adus de la Paris iar de grădină s-au ocupat specialiști aduși taman din Germania. Prins cu treburile statului, Cuza n-avea timp să supravegheze renovarea, dar s-a ocupat soția sa, Elena. Inaugurarea palatului Ruginoasa a avut loc în primăvara anului 1864, când o scurtă perioadă de timp a locuit și Cuza Vodă acolo.

l

Sursă imagine: drumliber.ro/

În toamnă, Cuza Vodă a venit iarăși la Ruginoasa, zăbovind aproape patru săptămâni. Tocmai promulgase legea de împroprietărire a țărănimii. Câți beneficiari a avut legea? 400.000 de familii au primit terenuri arabile. 60.000 de români au primit loturi pentru construirea de locuințe.

d

Sursă imagine: drumliber.ro/

La sosirea sa la Ruginoasa, Cuza a fost întâmpinat, cu pâine și sare, de către un alai de 6.000 de gospodari, veniți să-i aducă mulțumirile lor în cuvinte simple, dar pornite din suflet. De ce „marii” politicieni actuali nu mai sunt întâmpinați astfel, în mod spontan, de către oamenii simpli, de la sate? O fi oare cauză că, în majoritate, ei nu sunt percepuți decât ca niște pigmei ai istoriei neamului, prin comparație cu Vodă Cuza?

k

Sursă imagine: drumliber.ro/

La 1866 Alexandru Ioan Cuza, binefăcătorul țărănimii, a trebuit să ia calea străinătății, forțat de împrejurări. Sau de către „monstruoasa coaliție”, deranjată de reformele sale. Ca să fie siguri de reușită, autorii loviturii de stat au dat buzna peste domnitor în toiul nopții.

(Lucrurile bune, legale și curate se făceau, parcă, la lumina zilei, fără grabă ori pistol la tâmplă, nu-i așa?! Omul „luminos” nu planifică în taină și nu dă buzna în case străine, pe întuneric!)

e

Sursă imagine: drumliber.ro/

Multă lume nu știe, dar în cei 7 ani cât i-au mai fost dați să trăiască în exil, Alexandru Ioan Cuza s-a folosit, pentru nevoile personale, de banii proveniți din arendarea moșiei de la Ruginoasa, o sumă de 5.000 de galbeni anual. Trebuie spus, ca un detaliu important pentru conturarea portretului Domnului Unirii de la 1859, că noua stăpânire îi pusese la dispoziție, în străinătate, prin banca Rothschild, o sumă de 500.000 de franci. Bani de care fostul domnitor n-a vrut să se atingă.

j

Sursă imagine: drumliber.ro/

Inima lui Alexandru Ioan Cuza a încetat să mai bată la sfârșitul primăverii anului 1873, la Heidelberg. Dacă în timpul vieții, Cuza nu s-a putut bucura mai deloc de reședința sa de la Ruginoasa, părea că măcar somnul de veci avea să și-l doarmă acolo, după ce a fost înmormântat lângă biserica de pe moșie. Însă nu s-a întâmplat așa. Rămășițele sale pământești au fost strămutate la Curtea de Argeș iar ulterior au fost duse la Biserica Trei Ierarhi din Iași.

f

Sursă imagine: drumliber.ro/

Întrucât cei doi fii ai lui Cuza (proveniți dintr-o relație din afara căsătoriei) au pierit de tineri, moșia de la Ruginoasa a ajuns, în cele din urmă, în proprietatea unei unități medicale, funcționând ca spital de copii. În vremea celui dintâi război mondial palatul a devenit, temporar, spital militar.

i

Sursă imagine: drumliber.ro/

În cea de-a doua conflagrație mondială (și după), palatul Ruginoasa a fost sever avariat. La degradarea sa au participat și sătenii care, așa cum se întâmplă în astfel de situații, au extras materiale de construcții refolosibile dintre zidurile deteriorate. Se zice (deci nu e sigur!) că în urma unei vizite inopinate a lui Nicolae Ceaușescu s-au demarat lucrările de reconstrucție, desfășurate vreme de 11 ani, începând cu 1967. Lucrările au fost sistate o vreme. Însă, în urmă cu 34 de ani, a fost inaugurat muzeul ce purta numele domnitorului care a înfăptuit Unirea dintre Moldova și Țara Românească.

De aveți drum prin Ruginoasa ori prin preajmă, faceți tot posibilul și vizitați acest loc încărcat de istorie. Veți avea doar de câștigat!

g

h

y

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă informații: wikipedia.org

Sursă imagini: Drum Liber


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii