Cunoaste lumea

Noutăți

Palatul brâncovenesc de la Potlogi (jud. Dâmbovița), o bijuterie arhitectonică redată turiștilor. Galerie foto

  •  
  •  
  •  

La Potlogi (jud. Dâmbovița), surpriză totală: aici se găsește un ansamblu arhitectonic foarte asemănător cu Palatul brâncovenesc de la Mogoșoaia (jud. Ilfov), de lângă București. S-au făcut de curând restaurări ample din bani europeni, iar ansamblul este ca o mică bijuterie, într-o oază de verdeață.

În 1714, după ce domnitorul a fost decapitat, turcii au devastat palatul crezând că-i aur ascuns pe undeva. Tentative de restaurare au mai fost de-a lungul timpului, însă doamna care ne-a ghidat prin palat, precum și câțiva dintre vizitatori își aminteau că au copilărit printre zidurile palatului abandonat și camerele erau goale, geamurile sparte, iar pereții încercați de vreme. Restaurarea cu fonduri europene a fost demarata prin 2011 și continuată până în noiembrie  2015, când ansamblul a fost deschis publicului.

În palat am văzut mobilier de epocă, obiecte de folosință casnică, hainele de pe vremuri, dar și sigilii, paftale și inele de epocă. Dar benefică a fost și plimbarea prin grădina palatului, reconstituită peisagistic. E drept că domeniul de la Mogoșoaia este ceva mai ofertant, mai mare, mai amenajat, însă aici la Potlogi, parcul se află în plină creștere, iar vizitatorii deabia decoperă o nouă locație de vizitat. Pentru cei care caută taina istoriei și liniștea, complexul brâncovenesc de la Potlogi se găsește la circa 16 km de Titu și la 45 km nord-vest de București, pe intersecția DJ 711 A (Bilciurești -DN 71-DN 7 – A 1 – Corbii Mari DN 61) cu DJ 401 A ( Bolintin Vale – A 1 – DN 7 Găiești) și la 5 km de Autostrada București-Pitești, pe un drum ce pornește de la km 49 al autostrăzii.

În trecut Potlogiul era traversat de drumul principal de circulație ce lega Bucureștiul de Târgoviște și Craiova. Chiar acest lucru l-a determinat pe domnul Țării Românești, Constantin Brâncoveanu, în anul 1698, să ridice în centrul localității un frumos palat spre a fi lăsat moștenire fiului său Constantin, după cum grăiește pisania așezată pe fațada de sud a palatului: „Aceste case din temelia lor sunt înălțate de luminatul domn, Io Constantin Basarab Voievod fiului său Constantin Brâncoveanul, începându-le și sfârșindu-le la leat 7206 (1698) și la al zecelea an al domniei sale, ispravnic fiind Mihai vtori postelnic Corbeanul”. Această inscripție de consacrare (pisanie) este unul dintre puținele elemente păstrate din edificiul original. Este decorată cu un frumos vultur valah și este scrisă în grafia chirilică locală, folosită în Valahia și Moldova până la reforma alfabetului de la mijlocul sec. 19. Aceasta menționează în inițiale la colțuri numele și titlul fondatorului Palatului Potlogi: „Io [Eu/ salutare], K [Constantin], B [Brâncoveanu], V [Voievod]“.

Curtea palatului este de formă rectangulară, fiind străjuita la nord de albia fostului heleșteu, iar pe celelalte trei laturi de un zid impresionant de incintă. Această curte a fost împărțită după obiceiul vremii în trei segmente, separate între ele prin ziduri și clădiri anexe: curtea de primire care leagă poarta principală de incinta palatului, curtea de serviciu, destinată gospodăriei, iar la nord, între palat și heleșteu, se aflau grădinile palatului.

Principala construcție a curții, palatul (care măsoară 32 metri în lungime și 23 lățime), este o construcție de plan dreptunghiular în a cărei compunere intră o pivniță boltită, un parter și un etaj. Pivnița este o construcție vastă, acoperită de patru calote sferice sprijinite pe un stâlp central. Parterul este alcătuit din trei încăperi spațioase și alte două mai reduse ca dimensiuni. Accesul la etaj se face prin foișorul deschis, situat pe fațada sudică, de aici se intră într-o cameră prelungă ce separă cele două apartamente inegale, cel al domnitorului, de dimensiuni mai mari în stânga și cel al doamnei în dreapta. În partea central nordică a etajului se află „loggia”, iar în mijlocul acestuia se află o cameră de formă pătrată, așa numită „a chelarului”, după cum ne relatează Paul de Alep, secretarul domnitorului, unde erau ținute lucrurile de valoare în lipsa stăpânilor casei. Încăperile de la etaj au tavanele acoperite de bolți mănăstirești cu lunete și pereți ce păstrează frumoase stucaturi cu motive florale. În trecut acești pereți erau decorați și cu picturi murale, astăzi total distruse.

La exterior, palatul este tencuit și păstrează fragmentar un decor în stuc asemănător celui din interior. În incinta curții se pot vedea fragmente de fundație ale cuhniei, acum reconstituite (colțul de sud-est), ale slomului (vest), precum și ruinele casei vechi care mai păstrează beciurile și o parte din zidurile parterului (est). Tot în partea de est, dar având curte separată, se găsește biserica cu hramul Sfântul Dumitru, ctitorie a Brâncoveanului ridicată în anul 1683.

Curtea brâncovenească de la Potlogi reprezintă un nucleu de referință pentru înțelegerea arhitecturii brâncovenești, prin structura arhitectonică și plastica decorativă prezentă aici. Astăzi, ansamblul muzeului este declarat monument istoric, având codul DB-II-a-A-17654. Patru ani au durat lucrări în cursul cărora palatul a fost renovat și mobilat cu obiecte autentice din patrimoniul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, iar o parte dintre clădirile din curte au fost reconstruite, astfel încât să arate ca în vremea lui Constantin Brâncoveanu.

Ansamblul Palatului Brâncovenesc de la Potlogi a fost inaugurat într-un cadru festiv, duminică 29 noiembrie 2015. Pentru punerea în valoare a ansamblului, dar și în amintirea și pomenirea domnitorului martir, la 15 iulie 2004, de Ziua Comunei Potlogi, în apropierea intrării în curtea Palatului Brâncovenesc a fost inaugurat un monument dedicat domnitorului Constantin Brâncoveanu, operă a sculptorului Olimpiu Petre, cunoscut și ca Eli Petre. Astăzi, chipul domnitorului fixat în piatră, ne privește cu înțelegere și ne invită să vizităm Palatul său de la Potlogi. Să nu-l lăsăm să aștepte prea mult…

Conf. Univ. dr. George V Grigore

Surse: descopera.ro; adevarul.ro; radioromaniacultural.ro.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii