Paharul de șampanie

Cele mai comune două forme pentru paharul de șampanie sunt cele de flaut și coupe, ambele cu picior; ținerea paharului de picior împiedică încălzirea băuturii.
Șampania se poate bea și dintr-un pahar de vin normal, ceea ce permite o mai bună apreciere a aromei, în detrimentul accentuării mai puțin a bulelor.
Flautul de șampanie este un pahar cu picior fie cu o formă conică înaltă, fie cu un bol subțire alungit, care conține în general aproximativ 180 până la 300 ml de lichid.
Flautul de șampanie a fost dezvoltat împreună cu alte vase de vin la începutul secolului al XVIII-lea ca formă preferată pentru vinul spumant ca materiale pentru vasele de băut, trecute de la metal și ceramică la sticlărie.
Inițial, flautul era înalt, conic și zvelt; până în secolul al XX-lea, preferințele s-au schimbat de la un pahar cu laturi drepte la unul care se curba ușor spre interior lângă buză.
Această conicitate spre interior este concepută pentru a păstra carbonatarea semnăturii șampaniei prin reducerea suprafeței pentru ca aceasta să scape.
Nuclearea într-un pahar de șampanie ajută la formarea bulelor de vin; suprafața prea mare permite carbonatării să se stingă rapid.
Mai multe bule creează o textură mai mare în gura degustătorului, iar bolul adânc al unui flaut permite un efect vizual mai mare al bulelor care se ridică în vârf.
Secțiunea transversală îngustă a flautului minimizează, de asemenea, raportul oxigen-vin, ceea ce îmbunătățește atât aroma, cât și gustul vinului.
Deși sunt folosite cel mai frecvent pentru vinurile spumante, flautele sunt, de asemenea, folosite pentru anumite beri, în special beri cu fructe și lambics și gueuzes belgieni.
Flautul arată culoarea berii și ajută la adunarea aromei pentru nas.
Coupe-ul de șampanie este un pahar cu picior în formă de farfurie mică, cu un bol lat, capabil în general să conțină 180 până la 240 ml de lichid.
Coupe-ul a fost la modă în Franța de la introducerea sa în secolul al XVIII-lea până în anii 1970, și în Statele Unite din anii 1930 până în anii 1980.
Coupe-urile sunt adesea folosite pentru cocktailuri servite în locul unui pahar de cocktail, din cauza tendinței mai mari a paharului de a se vărsa.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu