Cunoaste lumea

Noutăți

Pahar de argint  în formă de pumn

  •  
  •  
  •  

Paharul în formă de pumn provine din Turcia Centrală, hitită, probabil domnia lui Tudhaliyas III, aproximativ 1400-1380 î.Hr.  Obiectele hitite supraviețuitoare din metal prețios sunt foarte rare.

Această cupă a fost evident utilizată pentru ritualuri legate de zeul vremii, Tarhuna.

Donatorul numit al cupei a fost „Marele Rege Tudhaliyas”, căruia îi sunt arătați preoți și muzicieni conducători dintr-un oraș deasupra unui munte, personificat ca o figură umană acoperită cu frunze.

Forma pumnului a evocat probabil un hieroglif hitit care însemna „tărie”, iar cupa ar fi putut fi prezentată zeului astfel încât acesta să acorde putere donatorului regal atunci când conținutul a fost beat.

La data de 16 noiembrie 1976, paharul a fost vândut de Mohammad Yeganeh din Londra, către Landon Clay, Boston; 1977, împrumutat de Landon Clay MAE; 2004 și apoi oferit cadou de Landon și Lavinia Clay către MAE.

Paharul este găzduit in prezent de Museum of fine arts Boston, USA.

Arta hitită a fost produsă de civilizația hitită în vechea Anatolie, în Turcia modernă și, de asemenea, s-a extins în Siria în timpul mileniului al II-lea î.Hr. din secolul al XIX-lea până în secolul al XII-lea î.Hr. Această perioadă se încadrează în epoca bronzului anatolian.

Este caracterizat de o lungă tradiție de imagini și motive canonizate rearanjate, deși sunt încă recunoscute, de către artiști pentru a transmite sens unei populații în mare parte analfabeți, notează wikipedia.

„Datorită vocabularului limitat al tipurilor și motivelor figurale, invenția pentru artistul hitit a fost de obicei o chestiune de combinare și manipulare a unităților pentru a forma compoziții mai complexe”

Multe dintre aceste imagini recurente se învârt în jurul descrierii zeităților hitite și a practicilor rituale. Există, de asemenea, o prevalență a scenelor de vânătoare în relieful hitit și în formele animale reprezentative.

O mare parte din artă provine din așezări precum Alaca Höyük sau capitala hitită Hattusa, în apropiere de Boğazkale.

Cărturarii întâmpină dificultăți în întâlnirea cu o mare parte a artei hitite, citând faptul că există o lipsă de inscripții și o mare parte din materialul găsit, în special din locurile de înmormântare, a fost mutat din locațiile lor originale și distribuit între muzee în secolul al XIX-lea.

Cu toate acestea, grupuri de perioade mai mari au fost stabilite de unii, inclusiv: epoca coloniei, epoca regatului vechi hitit, epoca hititului Regatului nou și perioada statelor post-hitite.

Foto Wikimedia Ryan Baumann


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii