Oxigenul a fost detectat pe planeta Marte. A existat și viață?

Marte a fost probabil într-un trecut foarte îndepărtat o planetă propice susținerii vieții; asta o arată cea mai nouă descoperire a celor de la NASA. Sofia, observatorul stratosferei pentru Astronomie în infraroșu al agenției americane, a detectat existența unor mici urme de oxigen atomic în învelișul gazos care înconjoară planeta roșie.
Oxigenul atomic din atmosfera marțiană a fost detectat pentru prima dată în urmă cu 40 de ani, în timp misiunilor Viking şi Mariner, însă descoperirea nu prea a fost luată în seamă în acele timpuri, mai ales că indicii descoperiți erau destul de incerți: ,,Este extrem de dificil să estimezi cantitatea de oxigen atomic de pe Marte”, susţine Pamela Marcum, cercetător NASA.
Cu toate că acest oxigen atomic nu este într-o cantitatea la fel de mare ca cea a oxigenului molecular de pe Pământ ( O2 ), detectarea sa pe o planetă lipsită de procesul de fotosinteză, cum este a noastră spre exemplu, este cu adevărat remarcabilă. Acest tip de oxigen atomic este elementul cheie care controlează mai multe procese atmosferice, inclusiv energia și fluxul de masă în interiorul şi exteriorul atmosferei planetei sau în controlul temperaturii de la nivelul solului.
Și tot acest oxigen atomic influențează rapiditatea cu care atmosfera planetei dispare în spațiu. Descifrarea sa le va permite cercetătorilor să înțeleagă modul în care atmosfera marțiană a dispărut de-a lungul miliardelor de ani. Se crede că Marte a pierdut magnetosfera acum 4 miliarde de ani, vântul solar interacționând direct cu ionosfera marțiană, ținând atmosfera mai rarefiată decât ar fi în mod normal din cauza eliminării atomilor din atmosfera superioară.
sursa: iflscience.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu