Originea zarurilor

Zarurile au fost folosite încă dinainte de istoria înregistrată și nu este sigur de unde provin.
Se teoretizează că zarurile s-au dezvoltat din practica ghicirii cu talusul animalelor cu copite, cunoscute în mod colocvial sub numele de articulații.
Jocul egiptean (senet) era jucat cu bastoane plate cu două fețe, care indicau numărul de pătrate pe care un jucător le putea muta și, astfel, funcționa ca o formă de zaruri. Senet a fost jucat înainte de 3000 î.Hr. și până în secolul al II-lea d.Hr.
Poate că cele mai vechi zaruri cunoscute au fost excavate ca parte a unui joc asemănător tablei care se desfășoară la Burnt City, un sit arheologic din sud-estul Iranului, estimat a fi din anii 2800-2500 î.Hr.
Zarurile din os de la Skara Brae, Scoția au fost datate între 3100–2400 î.Hr.
Săpăturile din mormintele de la Mohenjo-daro, o așezare a civilizației din Valea Indusului, au descoperit zaruri de teracotă datând din 2500–1900 î.Hr.
Jocurile care implică zaruri sunt menționate în lista antică indiană Rigveda, Atharvaveda, Mahabharata și jocurile budiste.
Există mai multe referințe biblice la „tragerea la sorți” ca în Psalmul 22, care indică faptul că tăierea cu zaruri (sau o activitate înrudită) era obișnuită atunci când psalmul a fost compus.
Knucklebones era un joc de îndemânare jucat în Grecia antică; o formă derivată avea cele patru laturi ale oaselor să primească valori diferite precum zarurile moderne.
Deși jocurile de noroc erau ilegale, mulți romani erau jucători pasionați, cărora le plăcea să joace zaruri, ceea ce era cunoscut sub numele de aleam ludere („a juca la zaruri”).
Erau două dimensiuni de zaruri romane. Tali erau zaruri mari inscripționate cu unu, trei, patru și șase pe patru fețe.
Teserae erau zaruri mai mici, cu laturile numerotate de la unu la șase. Zarurile cu douăzeci de fețe datează din secolul al II-lea î.Hr. și din Egiptul ptolemeic încă din secolul al II-lea î.Hr.
Dominourile și cărțile de joc au apărut în China ca evoluții din zaruri.
Tranziția de la zaruri la cărți de joc a avut loc în China în jurul dinastiei Tang (618–907 d.Hr.) și coincide cu tranziția tehnologică de la role de manuscrise la cărți tipărite în bloc.
În Japonia, zarurile erau folosite pentru a juca un joc popular numit sugoroku. Există două tipuri de sugoroku.
Ban-sugoroku este similar tablei și datează din perioada Heian (794–1185 d.Hr.), în timp ce e-sugoroku este un joc de curse.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu