Cunoaste lumea

Noutăți

Originea numelor cartierelor bucureștene (I)

  •  
  •  
  •  

Evenimentele istorice sau legendele locului, au marcat zonele Bucureștiului. Împărțit în cartiere, orașul duce cu el mai departe poveștile prin care a trecut sau pe care le-a creat, prin denumirea cartierelor sale.

Cartierul 13 Septembrie

Numele provine de la Calea 13 Septemebrie, o zonă din sudul capitalei, denumire ce reamintește de  Bătălia din Dealul Spirii unde divizia de pompieri a Bucureștiului a înfruntat armata Otomană. În urma acestei bătălii, ziua de 13 Septembrie a fost declarată atunci „Ziua Pompierilor”.

hotel_jw-marriott-grand-hotel_bucuresti_1

Cartierul Aviației

Construit după anul 1980, cu blocuri de 3 si 4 etaje, cartierul se află în nord-estul capitalei, pe un loc unde existau inițial doar case. Zona a fost demolată pentru ca Nicolae Ceaușescu să ridice aici cartierul său rezidențial, în care să locuiască membrii personalului din cadrul armatei, poliției și aviației, de aici și numele cartierului. În această zonă se află acum Muzeul Aviației, pe strada Fabrica de Glucoza, inaugurat în martie 2006 și construit pe locul fostului Aeroport Pipera.

Cartierul Aviatorilor

Monumentul Eroilor Aerului („Statuia Aviatorilor”) dă numele acestui cartier. Sculptorii Iosif Fekete și Lidia Kotzebue au realizat monumentul în anul 1935. Este situat în nordul capitalei.

StatuiaAviatorilor2

Cartierul Balta Albă

Acest loc nu are o poveste prea fericită. Istoria zonei se leagă de începutul secolului al XIX-lea când aici se afla o groapă de var unde, pe timpul „ciumei lui Caragea” (1813), se ardeau cadavrele ciumaților. Acest lucru se întâmpla deoarece numărul celor decedați era atât de mare încât oamenii nu mai făceau fața la înhumarea lor. După acea perioadă, zona a fost acoperită cu pământ, însă în timp, datorită ploilor, varul a ieșit la suprafață dând naștere unor Bălți Albe.

Cartierul Băneasa
Fosta comună suburbana a Bucureștiului, Băneasa, este cartierul care s-a dezvoltat pe vechea moșie a Mariei Bibescu, contesă de Montesquiou Fézensac. Este situat în partea de nord a orașului, în apropierea lacului cu același nume. Se consideră că denumirea cartierului provine de la Pădurea Băneasa, dar multe surse indică și faptul că ar veni de la numele soției Banului Dimitrie Ghica (1816-1897), zisă Băneasa Ghica.
zona-baneasa
Cartierul Bucureștii Noi
Moșia Măicănești-Grefoaicele (295 de hectare), aflată în zona de nord-vest a orașului, a fost cumpărată în 1898 de Nicolae Bazilescu, avocat și profesor la Facultatea de Drept. Zona era cunoscută atunci sub denumirea de Măicănești sau Grefoaicele. Avocatul Bazilescu a împărțit întreaga zonă în terenuri. Pe unele le-a păstrat, pe altele le-a vândut și în jurul anului 1913, aici locuiau 1423 de persoane. Devenind un cartieri în sine, i s-a dat denumirea de Bucureștii Noi. În anii 1950 s-a început construcția primelor blocuri pe partea dreaptă a bulevardului Bucureștii Noi.
.
Cartierul Berceni
Situat în sudul capitalei, cartierul s-a dezvoltat începând cu anii 1965, când aici au început să se contruiască, masiv, blocuri cu apartamente de la 1 la 4 camere.  A fost gândit ca zonă muncitorească, având azi o populație de aproximativ 110.000 de locuitori. Se pare că numele provine de la o ceată de husari condusă de contele Miklós Bercsényi care s-a oprit pentru o scurtă perioadă în sudul Bucureștiului în jurul anilor 1700. Locul a luat astfle denumirea de Berceni.
Birou-Berceni
 VA URMA
Mădălina Corina Diaconu

surse: cartierulberceni.com, wikipedia, „Povești de Bucuresti”- Andrei Rizescu, primăria municipiului București


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină



  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii