Originea numelor cartierelor bucureștene (I)

Evenimentele istorice sau legendele locului, au marcat zonele Bucureștiului. Împărțit în cartiere, orașul duce cu el mai departe poveștile prin care a trecut sau pe care le-a creat, prin denumirea cartierelor sale.
Cartierul 13 Septembrie
Numele provine de la Calea 13 Septemebrie, o zonă din sudul capitalei, denumire ce reamintește de Bătălia din Dealul Spirii unde divizia de pompieri a Bucureștiului a înfruntat armata Otomană. În urma acestei bătălii, ziua de 13 Septembrie a fost declarată atunci „Ziua Pompierilor”.
Construit după anul 1980, cu blocuri de 3 si 4 etaje, cartierul se află în nord-estul capitalei, pe un loc unde existau inițial doar case. Zona a fost demolată pentru ca Nicolae Ceaușescu să ridice aici cartierul său rezidențial, în care să locuiască membrii personalului din cadrul armatei, poliției și aviației, de aici și numele cartierului. În această zonă se află acum Muzeul Aviației, pe strada Fabrica de Glucoza, inaugurat în martie 2006 și construit pe locul fostului Aeroport Pipera.
Monumentul Eroilor Aerului („Statuia Aviatorilor”) dă numele acestui cartier. Sculptorii Iosif Fekete și Lidia Kotzebue au realizat monumentul în anul 1935. Este situat în nordul capitalei.
Cartierul Balta Albă
Acest loc nu are o poveste prea fericită. Istoria zonei se leagă de începutul secolului al XIX-lea când aici se afla o groapă de var unde, pe timpul „ciumei lui Caragea” (1813), se ardeau cadavrele ciumaților. Acest lucru se întâmpla deoarece numărul celor decedați era atât de mare încât oamenii nu mai făceau fața la înhumarea lor. După acea perioadă, zona a fost acoperită cu pământ, însă în timp, datorită ploilor, varul a ieșit la suprafață dând naștere unor Bălți Albe.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu