Cunoaste lumea

Noutăți

Orașul Sacru-Fantomă din Ani, orașul celor 1001 de biserici

  •  
  •  
  •  

Menționată pentru prima dată în secolul al V-lea de cronicarii armeni, „Orașul Fantomă” din Ani a fost descris ca o fortăreață puternică pe un vârf de deal care aparținea dinastiei armene Kamsarakan.

Începând cu acest moment și pe tot parcursul ocupației sale, situl a avut o istorie turbulentă: schimbarea puterii de mai multe ori, rezistența la asedii, masacre, cutremure și jafuri – ceea ce a dus la abandonarea sa finală.

În ciuda acestui fapt, situl a fost văzut ca un loc de o frumusețe extremă, minune arhitecturală și istorie bogată atât pentru turci, cât și pentru armeni.

Deși rămâne un punct de dispută între aceste două naționalități, acesta este în prezent restaurat și conservat ca o piesă importantă din istoria lumii, care poate duce la numirea sa în Patrimoniul Mondial UNESCO.

În secolul al IX-lea, Ani fusese încorporat pe teritoriile dinastiei armene Bagratuni. În acest moment, capitala teritoriului s-a mutat de la Bagaran la Shirakavan, apoi Kars. În cele din urmă, capitala a fost mutată la Ani în 961.

În acest timp, Ani a început expansiunea sa rapidă, iar în 992, catolicatul armean, scaunul ierarhic al bisericii apostolice, și-a mutat sediul la Ani.

La începutul secolului al XI-lea, populația din Ani depășea cu mult 100.000 și a devenit cunoscută ca „orașul celor patruzeci de porți” și „orașul celor o mie și una de biserici”. Ani a devenit și locul mausoleului regal al regilor Bagratuni din Armenia.

La mijlocul secolului al XI-lea, regele Gagik al II-lea s-a opus mai multor armate bizantine și a reușit să le apere pentru o vreme. Cu toate acestea, în 1046, Ani s-a predat bizantinilor și un guvernator bizantin a fost instalat în oraș.

În 1892, primele săpături arheologice au fost efectuate, sponsorizat de Academia de Științe din Sankt Petersburg și supravegheat de Nicholas Marr.

Din această săpătură, au fost descoperite numeroase clădiri, documentate în jurnale academice și prezentate în ghiduri, iar întregul sit a fost inspectat.

Au fost întreprinse reparații de urgență la clădirile cu cel mai mare risc de prăbușire și s-a înființat un muzeu în moscheea Minuchihr și o clădire special construită care găzduiește mii de obiecte găsite în timpul săpăturilor.

În Primul Război Mondial, aproximativ 6000 de artefacte au fost mutate din muzeu în colecția Muzeului de Stat de Istorie Armenească din Erevan; ceea ce a rămas în Ani a fost în cele din urmă jefuit sau distrus.

Predarea Turciei la sfârșitul războiului a dus la readucerea Ani la controlul armean. Dar, în 1921, Ani a fost încorporată în Republica Turcia.

Astăzi, tensiunile turco-armene părăsesc situl puternic contestat. În ciuda acestui fapt, există un efort continuu al arheologilor și al activiștilor pentru a conserva ruinele.

Istoricii au susținut de multă vreme importanța istorică a Ani ca nexus uitat, drept urmare Ani se află acum pe o listă provizorie pentru recunoaștere ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Eforturile de restaurare au început în 2011 de Fondul Mondial al Monumentelor în parteneriat cu Ministerul Turc al Culturii și ar putea păstra ceea ce a mai rămas din orașul fantomă.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii