Orașul pierdut din Thinis, prima capitală a Egiptului unit

Thinis a fost un oraș al vechii civilizații egiptene. Acesta era numele grecesc al orașului, vechii egipteni îl știau ca Tjenu. Acest oraș a servit odată drept capitală a Egiptului antic în timpul perioadei dinastice timpurii.
Existența lui Thinis este atestată de autori antici, cum ar fi Manetho, despre care se crede că a fost un preot egiptean care a trăit în perioada Ptolemaică.
Referirea la Thinis este făcută și în textele religioase, cum ar fi anumite vrăji găsite în Cartea zilei de mai înainte (cunoscută sub numele de Cartea morților).
În ciuda referințelor la acest oraș din sursele literare, locația exactă a lui Thinis este încă necunoscută și, prin urmare, rămâne un mare mister printre arheologi și egiptologi.
Drept urmare, Thinis este adesea numit „orașul pierdut”. Dinastia I a Egiptului a fost înființată când Egiptul Superior și cel de Jos s-au fost unit sub conducerea unui faraon.
Potrivit lui Manetho, fondatorul dinastiei a 18-a a fost un om pe nume Menes (care este astăzi identificat cu Narmer, cândva se credea că a fost succesorul său).
Se spune că acest faraon a fost liderul unei confederații tribale cunoscută sub numele de Confederația Thinite. Când Egiptul de Sus și de Jos s-au unit, Menes a făcut din Thinis capitala sa și a condus țara de acolo.
În timpul celei de-a treia dinastii, orașul Memphis a fost înființat și acesta a devenit noua capitală a Egiptului. Ca urmare a acestei schimbări, importanța lui Thinis a suferit un declin.
Cu toate acestea, în ciuda faptului că și-a pierdut statutul de capitală a Egiptului, Thinis a fost încă un centru urban semnificativ la nivel regional și a servit o vreme drept capitală a optului nome din Egiptul de Sus. A fost în cele din urmă înlocuită de Abydos, capitală a acestui nome.
Sursele scrise indică faptul că Thinis era încă un oraș cu o mare bogăție, chiar și cu mult timp după ce a încetat să mai fie capitala Egiptului.
În timpul domniei lui Thutmose III, al șaselea faraon al dinastiei a 18-a, se constată că impozitul anual impus lui Thinis a inclus șase debens de aur, argint, precum și produse precum cereale, vite și miere.
Bogăția lui Thinis este evidentă în comparație cu Abydos din apropiere, care a fost impozitată mai ușor. De exemplu, Abydos a fost obligată să plătească trei debens de aur în fiecare an, ceea ce reprezintă jumătate din suma plătită de Thinis.
Ca un alt exemplu, în timp ce Abydos era taxată cu trei saci de cereale pe an, lui Thinis i se cereau 62 de saci. Se poate adăuga că orașul nu a fost numai prosper, ci a fost și o putere regională.
Se consemnează: conducătorul provinciei Thinite, un om pe nume Antef, controla întreaga regiune de oază a deșertului occidental, ale cărui produse ar fi sporit bogăția lui Thinis, scrie Wu Mingren pentru Ancient Origins.
Thinis avea, de asemenea, un rol semnificativ în credințele religioase ale vechilor egipteni. Arheologii nu au descoperit încă acest oraș și pot specula doar unde ar putea fi situat.
S-a sugerat că Thinis ar fi fost situat aproape de Abydos, iar cel mai probabil candidat este orașul modern Girga. Un alt candidat probabil este orașul modern el-Birba.
Descoperirea acestui oraș pierdut ne-ar spori într-adevăr înțelegerea asupra perioadei dinastice timpurii a Egiptului antic.
Foto: În apropiere de Abydos (Osireion în imagine), după ce a cedat rangul său politic lui Thinis
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu