Cunoaste lumea

Noutăți

Orașul  împărțit confesional între Biserica Ortodoxă Siriacă, Biserica Catolică Caldeea și Protestanții Asirieni

  •  
  •  
  •  

Midyat este un centru istoric al asirienilor din Turcia, iar până la genocidul asirian din 1915 ei au constituit majoritatea populației orașului.

La începutul secolului al XX-lea, populația asiriană a orașului a început să se diminueze treptat din cauza emigrării, dar comunitatea era încă foarte numeroasă.

Asirienii din Tur Abdin au fost singura populație semnificativă de creștini din afara Istanbulului, până în 1979, când a apărut panica din cauza unui act de război și, ca urmare, un exod de creștini locali a cuprins orașul, deoarece un primar și o figură importantă asiriană din Turabdin din Turabdin orașul Kerboran, numit acum Dargecit, a fost asasinat și înlocuit cu un reprezentant kurd împotriva voinței popoarelor.

Până atunci, asirienii aveau control asupra guvernului local și, prin urmare, se puteau unifica pentru a rezista amenințărilor.

A urmat panica pe măsură ce populația musulmană locală a făcut o declarație simbolică de război împotriva poporului asirian și, la scurt timp după preluare, locuitorii locali Mhallami și kurzi au început să imigreze în zonele tradițional asiriene, provocând o schimbare.

Dintr-o populație din 1975 de 50.000 de locuitori, reprezentând 10% din structura demografică a provinciei Mardin abia 2.000 au rămas până la sfârșitul conflictului din 1999.

Acum doar aproximativ 3-5.000 locuiesc în Tur Abdin, iar ceilalți 15-17.000 locuiesc în Istanbul și alte eparhii siriace care funcționează încă, cum ar fi Adiyaman,  Harput și Diyarbakir.

Bisericile și casele creștinilor s-au păstrat, deși multe dintre ele sunt goale, proprietarii lor locuind departe în Europa.

În prezent, 500 de creștini asirieni trăiesc în Midyat și li s-au alăturat 100–300 de refugiați sirieni care fug de războiul civil sirian, care s-au stabilit în oraș și regiune, conform diferitelor estimări, și cuprind 1% din populația orașului Midyat. . Există cinci biserici în oraș și toate sunt siriace.

Foto domeniu public, pixabay.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii