Orașul celui mai tare biscuit din Europa

Numele orașului Dinant din Belgia, provine de la celticul Divo-Nanto, adică „Valea Sacră” sau „Valea Divină”; poate fi tradus și ca „Celestial Gorge” sau „Luminous Gorge” (ca în galeza modernă Nant Dwyfol).
Zona Dinant era deja populată în perioada neolitică, celtică și romană.
Prima mențiune despre Dinant ca așezare datează din secolul al VII-lea, când Perpète de Maastricht, episcop de Tongeren, și-a mutat reședința principală de la Maastricht la Dinant și a întemeiat biserica Sfântul Vincent.
În 870, Carol cel Chel a dat o parte din Dinant pentru a fi administrată de contele de Namur, cealaltă parte de către Episcopia de Tongeren, care în acel moment avea sediul la Liège.
În secolul al XI-lea, împăratul Henric al IV-lea a acordat mai multe drepturi asupra lui Dinant Prințului-Episcopiei de Liège, inclusiv drepturi de piață și dreptate.
Din acel moment, orașul a devenit unul dintre cele 23 de „bonnes villes” (sau orașe principale) ale Prințului-Episcopat.
Primul pod de piatră de pe Meuse și reparația majoră a castelului, care fusese construit mai devreme, datează tot de la sfârșitul secolului al XI-lea.
De-a lungul acestei perioade și până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, Dinant și-a împărtășit istoria cu stăpânul său Liège, uneori ridicându-se în revoltă împotriva ei, uneori participând la victoriile și înfrângerile sale, mai ales împotriva județului vecin Namur.
Rețete faimoase
Flamiche dinantaise este varianta locală de quiche făcută cu o brânză numită „boulette de Romedenne”.
Couque de Dinant este cel mai tare biscuit din Europa, cu o aromă îndulcită cu miere, care este impresionată de o matriță din lemn sculptat înainte de coacere.
Datorită durității lor extreme și dimensiunilor destul de mari, couques de Dinant nu sunt destinați să fie mușcați direct. În schimb, sunt rupți în fragmente și apoi pot fi mușcați sau lăsați să se topească în gură sau înmuiați în cafea.
Couques de Dinant au fost în mod tradițional dați bebelușilor în timpul dentiției.
În timp ce brutăriile Dinant înregistrează vânzări mari în sezonul de vară din cauza turiștilor, consumul de couques este cel mai mare în apropiere de Ziua Sfântului Nicolae în decembrie. În acea perioadă a anului, se vând și se mănâncă în toată Belgia.
Marca de bere Leffe este originară din Dinant, unde există și un muzeu.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu