Cunoaste lumea

Noutăți

Orașul antic al Chersonezului Tauric, Ucraina

  •  
  •  
  •  

Orașul antic Chersonesus este situat pe malul Mării Negre, la marginea actualului Sevastopol, în Peninsula Crimeea, unde este numit Khersones. Situl face parte din Rezervația Națională a Chersonezului Tauric.

Numele Chersonesos în greacă înseamnă „peninsula” și descrie în mod adecvat locul pe care a fost înființată colonia.

În cea mai mare parte a perioadei clasice, Chersonesus a funcționat ca o democrație condusă de un grup de arhonți aleși și de un consiliu numit Demiurgoi.

Odată cu trecerea timpului, guvernul a devenit mai oligarhic, cu puterea concentrată în mâinile arhonților. O formă de jurământ depusă de toți cetățenii din secolul al III-lea î.Hr. a supraviețuit până în zilele noastre.

Ruinele au fost excavate începând cu anul 1827și sunt astăzi o atracție turistică populară, protejată ca parc arheologic.

Clădirile amestecă influențe ale culturii grecești, romane și bizantine. Clădirile includ un amfiteatru roman și un templu grecesc. Faptul că situl nu a mai fost locuit din secolul al XIV-lea, îl face o reprezentare importantă a vieții bizantine.

Potrivit arheologilor, dovezile sugerează că localnicii au fost plătiți să facă munca la fermă în loc să fie sclavi.

Pietrele funerare excavate sugerează practici funerare diferite de cele grecești. Fiecare piatră marchează mormântul unui individ, în locul întregii familii, iar decorațiunile includ doar obiecte precum eșacuri și arme, în loc de statui funerare.

Peste jumătate dintre mormintele pe care arheologii le-au găsit au oase de copii. Rămășițele arse sugerează că orașul a fost jefuit și distrus.

În 2007, Chersonesus a ocupat locul cinci în sondajul Seven Wonders of Ukraine. În 2013, UNESCO a inclus Chersonesus ca sit al Patrimoniului Mondial. În 2017, arheologii au descoperit la periferia Sevastopolului, fragmente dintr-un altar grecesc antic cu figuri de zei.

În 2022, cercetătorii au analizat rămășițele scheletice umane dintr-o necropolă din partea de nord a Chersonesus, datând din perioada cea mai timpurie a coloniei (între secolele al V-lea și al IV-lea î.Hr.).

Cercetătorii au descoperit că majoritatea indivizilor erau asemănători genetic între ei, indiferent de poziția de înmormântare.

Acest rezultat contestă opinia larg răspândită conform căreia poziția de înmormântare în regiunea de nord a Mării Negre a fost determinată de strămoșii decedaților, cu înmormântări flexate aparținând taurienilor locali și înmormântări extinse aparținând coloniștilor greci.

Pe lângă siturile arheologice, muzeul are azi în jur de 200.000 de obiecte datând din anul 5 d.Hr. până în secolul al XV-lea, dintre care peste 5.000 sunt expuse în prezent.

Foto facebook, wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii