Oraș egiptean pierdut, găsit sub apă după 1200 de ani!!! (Foto-video)

Apărând în unele inscripții rare și texte antice, orașul Thonis-Heraclion a fost ascuns de mii de ani, scufundat în adâncurile mării.
După ce au căutat ani de zile examinând vasta zonă a golfului Abu Qir de pe coasta Egiptului, arheologul francez Franck Goddio și echipa sa au văzut un chip colosal ieșind din umbrele apoase.
Goddio întâlnise în sfârșit orașul Thonis-Heracleion, scufundat complet la 10 km de coasta Alexandriei.
Thonis-Heracleion (numele egiptean și grecesc al orașului) este un oraș pierdut între legendă și realitate. Înainte de înființarea Alexandriei în 331 î.Hr., orașul era în vremurile glorioase portul obligatoriu de intrare în Egipt pentru toate navele care veneau din lumea greacă.
A avut, de asemenea, o importanță religioasă datorită templului lui Amon, care a jucat un rol important în riturile asociate cu continuitatea dinastiei.
Orașul a fost fondat probabil în jurul secolului al VIII-lea î.Hr., a suferit diverse catastrofe naturale și, în cele din urmă, s-a scufundat în profunzimea Mediteranei în secolul al VIII-lea d.Hr. notează Franck Goddio.
Înainte de descoperirea sa în 2000 de către Institutul European de Arheologie Subacvatică (IEASM), condus de Franck Goddio, nu se găsise nici o urmă a Thonis-Heracleion.
Numele său a fost aproape distrus din memoria omenirii, păstrat doar în textele clasice antice și în inscripțiile rare găsite pe uscat de către arheologi.
Istoricul grec Herodot (secolul al V-lea î.Hr.) ne vorbește despre un mare templu care a fost construit unde celebrul erou Herakles a călcat prima dată în Egipt.
De asemenea, el relatează despre vizita Helenei la Heracleion împreună cu iubitul ei Paris, înainte de războiul troian. La mai mult de patru secole după vizita lui Herodot în Egipt, geograful Strabon a observat că orașul Heracleion, care poseda templul lui Herakles, este situat direct la est de Canopus, la gura ramurii canopice a râului Nil.
Obiectele recuperate din săpături ilustrează frumusețea și gloria orașelor, măreția marilor temple și abundența dovezilor istorice: statui colosale, inscripții și elemente arhitecturale, bijuterii și monede, obiecte rituale și ceramică – o civilizație înghețată în timp.
Cantitatea și calitatea materialului arheologic excavat din situl Thonis-Heracleion arată că acest oraș a cunoscut o perioadă de opulență și un vârf în ocupația sa din secolele al VI-lea până la al IV-lea î.Hr.
Acest lucru se observă cu ușurință în cantitatea mare de monede și ceramică datate în această perioadă. Portul Thonis-Heracleion avea numeroase bazine mari și funcționa ca un centru al comerțului internațional.
Activitatea intensă din port a favorizat prosperitatea orașului. Peste șapte sute de ancore antice de diferite forme și peste 70 de epavă datând din secolele al VI-lea până în al II-lea î.Hr. sunt, de asemenea, o mărturie elocventă a intensității activității maritime de aici.
Printre ruinele subacvatice se află rămășițele unui imens templu pentru zeul Amun-Gereb și micul sarcofag al animalelor care au fost aduse acolo ca ofrande.
Ruinele și artefactele din granit și diorit sunt conservate remarcabil și dau o idee despre ceea ce a fost, în urmă cu 2300 de ani, unul dintre marile orașe portuare din lume.
Orașul s-a extins în jurul templului și o rețea de canale în și în jurul orașului trebuie să-i fi dat un aspect de locuință în lac. Pe insule se aflau locuințe și sanctuare secundare.
Săpăturile de aici au dezvăluit materiale arheologice frumoase, cum ar fi statuete din bronz. Pe partea de nord a templului până la Herakles, un canal mare curgea prin oraș de la est la vest și conecta bazinele portuare cu un lac la vest.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu