Cunoaste lumea

Noutăți

Oracol vechi de 600 de ani, la Biblioteca Județeană din Iași

  •  
  •  
  •  

„Libre amicorum”, o „Carte de Prietenie” veche de 600 de ani, este una din comorile Bibliotecii Județene din Iași. Volumul cunoscut drept un jurnal, a început să fie completat la sfârșitul secolului XVI. Textele sunt scrise în latină, germană și greacă. Are peste 150 de semnături și o frumoasă colecție de blazoane desenate de mână.

„Dacă ar fi să îl denumim tabloidic, ar fi vorba despre un oracol, așa cum se completau în anii ’80-’90 de către elevi. Sunt completări ale prietenilor unui umanist, Martin Weighman, care a trăit și în Transilvania o perioadă. Spectaculos îl fac aceste blazoane pictate în cerneală, pe lângă faptul că el conține 150 de semnături și însemnări ale prietenilor lui Martin Weighman și ale lui personale, însemnări care cuprind maxime, proverbe, versete din Biblie, întocmai ca într-un oracol din copilăria noastră. Există și schița unui oraș din Slovacia”, a explicat pentru agerpres, Bogdan Ghiurco, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Județene Gheorghe Asachi din Iași.

oracol-Biblioteca-Gh-Asachi-02foto financiarul.ro, agerpres.ro

Oracolul face parte dinr-o adevarată colecție de cărți vechi, peste 20.000 de exemplare aflate în depozitului de carte de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” din Iași.

Acest exemplar de „Libre amicorum” a fost evaluat la suma de 10.000 de euro și se alătură listei de 500 de exemplare de cărți de patrimoniu aflate pe rafturile bibliotecii ieșene.

Ce este un „Libre amicorum”?

În secolul al XVI-lea, cărți de genul „Libre amicorum” (Cartea Prietenei) s-au răspândit în mișcarea umanistă. Studenții și oamenii de știință care călătoreau, doreau să materializeze într-un album prietenii făcuți în drumeții și poveștile acestora scrise chiar de ei. Unii desenau, alții scriau un scurt poem sau mici texte.
 .
„Libre amicorum” este un document scris de mână foarte valoros, nu numai pentru că dezvăluie anturajul prietenos (și, eventual, profesional) al proprietarului acestui document, ci și pentru că poate conține, de cele mai multe ori, opere originale ale unor artiști sau scriitori celebri în ziua de azi.

Existența acestor cărți ale prieteniei a continuat, trecând prin diferite etape ale istoriei, pînă în prezent. Artiștii și iubitorii de artă au perpetuat în mod deosebit această tradiție. Există astfel, în aceste cărți ale prieteniei, note muzicale ale unor compozitori, desene din albume cu schițe de diverse origini, colecții de articole, etc. În prezent, site-uri sociale precum Facebook poate fi considerat un avatar modern al Libre amicorum.

Album_amicorum_of_Michael_van_Meer_001Libre amicorum scris între anii 1613 și 1648 (biblioteca Universității din Edinburgh, Anglia)

Mădălina Corina Diaconu

surse: financiarul.ro, agerpres, fliuerul.ro, Alphonse Roersch. Les albums amicorum du XVIe et du XVIIe.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină



  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii