Oamenii de știință vor să readucă la viață primul mamut lânos. Dacă totul va decurge conform planului, acest lucru se va întâmpla în 2019

Mamutul lânos a fost o specie de elefant. A fost, de asemenea, una dintre ultimele specii dintr-o linie evolutivă, care a început cu Mammuthus subplanifrons în Pliocenul timpuriu. Cea mai apropiată „rudă” existentă a acestuia este elefantul asiatic. Totusi, un grup de oaemni de știință nu se mulțumesc cu studierea și observarea acestei rude și susțin că anul viitor vor readuce la viață primul mamut lănos. Profesorul George Church şi echipa sa de cercetători de la Harvard University au studiat secvenţe de ADN provenite de la mamuţi lânoşi care au fost găsiţi în stare congelată în Arctica și au găsit o soluție de a aduce această specie la viață.
Mai exact, oamenii de ştiinţă au încercat să identifice gene care îi diferenţiază pe mamuţi de elefanți. Din moment ce elefanții sunt în prezent pe cale de dispariție, cercetătorii încearcă să adauge ADN de mamut în genomul unui embrion de elefant, pentru a crea un embrion hibrid mamut-elefant. Scopul ar fi să crească acest embrion într-un uter artificial şi nu în uterul unei femele de elefant.
„Dorim să creăm un hibrid elefant-mamut. Acesta ar fi mai mult un elefant, dar va avea o serie de trăsături specifice unui mamut. Suntem din ce în ce mai aproape de a realiza acest lucru și sperăm ca anul viitor să și reușim”, a declarat profesorul George Church.
Adăugarea de ADN se va realiza printr-o tehnologie de editare a genelor, denumită CRISPR-Cas9, care a progresat semnificativ în ultimii ani. Cercetătorii au utilizat această tehnică pentru a vindeca siclemia, o boală a sângelui, la şoareci, pentru a lupta împotriva cancerului şi într-o zi această tehnologie ne-ar putea ajuta să eradicăm complet Malaria. CRISPR-Cas9 are potenţialul să vindece orice boală provocată de anomaliile genice, cum ar fi diabetul sau boala Alzheimer. În prezent acest instrument de editare a genelor ar putea aduce înapoi la viaţă specii dispărute, cum ar fi mamutul lânos.
Mamutul lânos a fost aproximativ de aceeași mărime ca și elefanții africani moderni. Masculii atingeau la umăr o înălțime de 2,7 și 3,4 m și cântăreau până la 6 tone. Femelele de dimensiuni medii măsurau 2.6 – 2.9 metri în înălțime și cântăreau până la 4 tone. Un pui nou-născut cântărea aproximativ 90 de kg.
sursa: https://www.telegraph.co.uk/science/2017/02/16/harvard-scientists-pledge-bring-back-woolly-mammoth-extinction/
sursa: https://futurism.com/4-we-could-see-woolly-mammoths-resurrected-within-two-years/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu