Cunoaste lumea

Noutăți

Oamenii perturbă „ciclul natural al sării” la scară globală

  •  
  •  
  •  

Cererea de sare a planetei are un cost mare pentru mediu și sănătatea umană, potrivit unei noi analize științifice conduse de profesorul de geologie de la Universitatea din Maryland, Sujay Kaushal.

Publicat în revista Nature Reviews Earth & Environment, lucrarea a arătat că activitățile umane fac aerul, solul și apa dulce de pe Pământ mai sărate, ceea ce ar putea reprezenta o „amenințare existențială” dacă tendințele actuale continuă.

Procesele geologice și hidrologice aduc săruri pe suprafața Pământului în timp, dar activitățile umane precum mineritul și dezvoltarea terenurilor accelerează rapid „ciclul sării” natural.

Agricultura, construcțiile, tratarea apei și a drumurilor și alte activități industriale pot, de asemenea, intensifica salinizarea, care dăunează biodiversității și face ca apa potabilă să fie nesigură în cazuri extreme.

„Dacă te gândești la planetă ca la un organism viu, atunci când acumulezi atât de multă sare, ar putea afecta funcționarea organelor vitale sau a ecosistemelor”, a spus Kaushal.

„Înlăturarea sării din apă este consumatoare de energie și costisitoare, iar produsul secundar de saramură cu care ajungeți este mai sărat decât apa oceanului și nu poate fi eliminat cu ușurință.

Kaushal și co-autorii săi au descris aceste tulburări ca un „ciclul antropic al sării”, stabilind pentru prima dată că oamenii afectează concentrația și ciclul sării la scară globală, interconectată.

Autorii studiului au cerut, de asemenea, crearea unei „granițe planetare pentru utilizarea sigură și durabilă a sării”, în același mod în care nivelurile de dioxid de carbon sunt asociate cu o graniță planetară pentru a limita schimbările climatice.

Kaushal a spus că, deși teoretic este posibil să se regleze și să controleze nivelurile de sare, aceasta vine cu provocări unice.

Aceasta este o problemă foarte complexă, deoarece sarea nu este considerată un contaminant principal al apei potabile în SUA, așa că reglementarea acesteia ar fi o acțiune mare”, a spus Kaushal. „Dar cred că este o substanță care crește în mediu până la niveluri dăunătoare? Da.”

Material realizat de Universitatea din Maryland

Foto burst shopify Sheila Pedraza Burk


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii