Cunoaste lumea

Noutăți

Oamenii obișnuiți au făcut descoperiri epocale

  •  
  •  
  •  

Oameni obișnuiți au ajuns să dea întâmplător peste artefacte epocale.

Celebra piatră Rosetta își datorează ieșirea la lumină unui locotenent francez din armata lui Napoleon, care în 1799 a vrut să ridice un zid.

Observând că bucata de piatră avea o inscripție ciudată, militarul a trimis-o imediat la Institutul Egiptului, unde împăratul francez avea o echipă de 167 de cercetători sosiți să descifreze tainele țării piramidelor.

Cele mai vechi rămășițe omenești au fost descoperite tot din întâmplare, de către doi bicicicliști care s-au aventurat pe o scurtătură din Alpi.

Convinși că este vorba despre scena unei crime, au făcut poze și au dat fuga la poliție, dar cercetările au relevat faptul că aceasta era cea mai veche mumie descoperită vreodată, cea a unui vânător care trăise în anul 3.300 î.Hr.

Un fermier care cultiva orez încerca într-o zi să-și repare sistemul de irigații, în 1784 și a observat ceva strălucitor între două pietre.

După ce a spălat obiectul, s-a dovedit că era un sigiliu din aur pur, cadou din partea legendarului împărat chinez Guangwu.

Era pentru prima oară când japonezii vedeau caracterele scrierii chineze și au preluat ulterior tipul de scriere japoneză kanji, care se utilizează și în prezent.

Într-o zi, un italian a observat pe o imagine spațială pe Google o ridicătură ciudată, ovală, de circa 500 de metri și cu umbre bizare în preajmă. Urmărind forma acestor umbre, omul și-a dat seama că erau ale unor clădiri subterane.

Așa a fost scoasă la iveală o vilă antică romană îngropată.

Tot cu treburi obișnuite se ocupa și agricultorul chinez care în 1974 dădea peste celebra armată a soldaților de teracotă – omul voia doar să sape un puț.

Derinkuyu, un oraș antic subteran, datat între secolele 12-15 î.Hr., a fost descoperit de un cetățean turc care voia să-și demoleze un perete al locuinței.

În 1947, un grup de beduini care căutau o capră rătăcită au intrat într-o peșteră în care au găsit vase pline cu manuscrise antice care nu erau altceva decât una dintre cele mai mari descoperiri ale omenirii – Manuscrisele de la Marea Moartă – Vechiul Testament în toată importanța lui crucială pentru istoria civilizației.

Pe lista descoperirilor întâmplătoare se află de asemeni rămășițele regelui Richard al III-lea, al căror loc a rămas necunoscut timp de 500 de ani, statuile în mărime naturală din nordul Irakului, picturile rupestre din Lascaux, scheletele vikingilor decapitați din Weymouth și multe altele.

Foto: Wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii