Cunoaste lumea

Noutăți

Oamenii de știință tocmai au examinat Giulgiul din Torino și susțin ca petele de pe acesta nu au fost lăsate de o persoană răstignită

  •  
  •  
  •  

Giulgiul din Torino este una dintre cele mai cunoscute și controversate relicve din lumea creștină. În acesta se consideră că ar fi fost invelit Iisus după răstignire, mai ales că pe pânză sunt multe pete de sânge considerate a fi ale Mântuitorului, în urma crucificării. Acesta are lungimea de 4,36 m, lățimea de 1,10 m și este alcătuit din fire de in tors manual, iar urzeala este executată tot manual. Pe țesătură apar două amprente: partea din față și cea din spate a unui bărbat neîmbrăcat, biciuit și probabil crucificat. Corpul a fost așezat pe spate, pe jumătatea inferioară a giulgiului,  cealaltă jumătate învăluindu-l pe deasupra. Materialul prezintă numeroase găuri, în prezent peticite, locuri care se presupune a fi ars la incendiul din 1532, și mai multe pete de apă de la stingerea flăcărilor.

Acum, cercetătorii de la Universitatea din Pavia, Italia, au folosit tehnici moderne de analiză a sângelui de pe giulgiu, la fel cum criminaliștii abordează sângele descoperit la locul unei crime. Echipa a simulat fluxul de sânge cu ajutorul unui manechin și al unui voluntar viu, care nu a fost rănit în acest proces. Cercetătorii au efectuat șapte teste de sânge, folosind sânge real și sintetic, dorind să vadă, în funcție de unghiul în care sângeșe s-ar prelinge de pe un corp uman, dacă acel om ar fi fost răstignit sau nu.

„Acesta este genul de activitate criminalistică făcută tot timpul în investigațiile poliției. Chiar și o persoană răstignită ar trebui să lase pe cârpă un model distinct de sânge, ceea ce ar fi o informație fascinantă pentru noi. Însă ceea ce am descoperit nu ne face să credem acest lucru. Petele de sânge de pe giulgiu, sau mai bine zis locurile unde acestea sunt poziționate nu par a fi făcute de o persoană răstignită. Unghiul de gravitație care ar fi necesar pentru a face modelele petelor de pe giulgiu au variat în funcție de partea corpului. De exemplu, semnele de sânge de pe mână ar sugera că acestea au fost ținute la un unghi de 45 de grade, în timp ce cele de pe antebrațe ar sugera că acestea au fost ținute la un unghi de 90 de grade”, a declarat pentru BuzzFeed News Liverpool, medicul Matteo Borrini.

Dacă oamenii de știință au dreptate, rămâne de văzut…

sursa: http://www.iflscience.com/editors-blog/scientists-examine-the-blood-platters-on-the-shroud-of-turin-and-find-more-evidence-that-it-is-a-fake/
sursa: https://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/shroud-turin-021981

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii