Cunoaste lumea

Noutăți

Oameni și credințe. Uimitoare culte antice!

  •  
  •  
  •  

Civilizațiile antice, care continuă să „bântuie” contemporaneitatea din atâtea puncte de vedere, erau mult mai diverse din perspectivă religioasă.

Majoritatea civilizațiilor aveau puzderie de zeități, unele mitologii chiar împrumutându-se una de la cealaltă, iar onorarea cu titlul de supraom nu era destinată doar simbolurilor și personificărilor abstracte, ci și unor genii ale Antichității, și ele devenite adevărate culte.

Cei care îl urmau pe zeul Mithras creau locuri subterane de adorație, circa 200 de astfel de spații fiind descoperite până în prezent.

Deși imaginile sunt centrate în jurul ideii de sacrificare a unui taur, nu s-au găsit dovezi că astfel de jertfe ar fi avut loc în realitate.

Membrii cultului erau exclusiv bărbați, militari și se deosebeau de ceilalți oameni „prin strângerea de mână”, notează listverse.com.

Cu șapte milenii în urmă, un asteroid lovea o zonă a Estoniei de astăzi cu forța bombei de la Hiroshima.

Oamenii timpului, care puneau totul pe seama zeilor, au edificat un adevărat cult în jurul craterelor pe care le-a lăsat marele impact, iar dovezile acelor jerfe au fost descoperite sub apele din zonă, care ascund nenumărate schelete.

De asemenea, există un zid care a fost edificat în onoarea… zeității responsabile cu „bombardamentul”.

Zeul egiptean Sobek avea cap de crocodil și era asociat Nilului.

Dată fiind importanța acestui fluviu pentru întreaga vale și pentru tot Egiptul, nu este de mirare că marele zeu avea un cult al său, iar una dintre manierele de a-l onora era vânarea și uciderea unui crocodil, lucru care putea să-i coste viața pe cei care încercau așa ceva.

Un alt cult uimitor – și barbar – era alcătuit din cei care o adorau pe zeița Cibele și care se castrau în onoarea ei.

Zeitate asociată cu fertilitatea, de origine turcă, a fost preluată de civilizațiile greacă și romană, iar sesiunile de sacrificii implicau orgii urmate de eliminarea fizică a organului reproducător masculin, pe 24 martie în fiecare an, de „Ziua sângelui”.

Mai târziu, romanii au imaginat o „variantă”, sacrificând „odoarele” unui taur în loc de cele umane.

O zeitate specială, pe nume Sabazios, domnea suprem peste vestții călăreți traci și avea un cult pe măsura faimei acestor războinici. Un alt cult celebru al Antichității era al celor care îl urmau pe Dionysus, zeul vinului și al extazului bahic.

Mulți se pot considera adepți ai acelui faimos cult care există de când lumea chiar și în zilele noastre și chiar dacă nu a mai rămas mare lucru din mulțimea de temple care îl onorau cândva pe veselul zeu.

Cât despre geniile umane devenite religii, poate cel mai faimos nume este cel al lui Pitagora. Filosof și matematician de întindere universală, faimosul grec a pus bazele teoremei care îi poartă numele.

După ce societatea l-a luat în derâdere pentru credința că oamenii se reîncarnează, admiratorii săi s-au grupat și s-au izolat, fiind cunoscuți în istorie ca pitagoreeni.

Firește, aceștia au perpetuat și o serie de credințe care au pornit de la decesul celui care îi inspirase, și care, pentru a nu călca pe sufletele închise în… boabele unui câmp cu mazăre, a ocolit, a fost capturat și ucis.

Pitagoreeni nu glumeau cu cultul lor, existând surse antice potrivit cărora unul dintre membri care a relevat în exterior secretul numerelor impare ar fi fost înecat de ceilalți adepți.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii